{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi leteći električni automobil na svijetu poletio u Minhenu

21.4.2017. u 16:36
2.187
76
Prvi leteći električni automobil na svijetu poletio u Minhenu
2.187
 
Proizvodnja letećih električnih automobila posljednjih godina je postala najveći izazov brojnih kompanija, a minhenska kompanija za vazduhoplovstvo Lilium danas je napravila najveću prekretnicu kada je obavila prvi probni let sa njihovim prototipom letećeg automobila VTOL.
Naime, dvosjedni VTOL je uspio poletjeti i sletjeti u Minhenu, a kompanija je zabilježila i video snimak leta.

Tokom današnjeg testiranja, VTOL je letio na daljinsko upravljanje, a iz kompanije Lilium najavljuju kako će ovim automobilom uskoro provozati i prve putnike. Predstavnici Liliuma tvrde kako ovaj automobil troši oko 90 posto manje energije od bespilotnih letjelica, a može preći oko 300 kilometara uz maksimalnu brzinu od 300 kilometara na sat. Riječ je o potpuno električnom modelu automobila kojeg pokreće 36 propelera.

Najveći problem u dosadašnjoj proizvodnji letećih automobila je težina baterije, zbog čega automobili teško mogu poletjeti, postići brzinu i izdržati let. Patrick Nathen, sosnivač kompanije Lilium izjavio je kako će njihova baterija riješiti ovaj problem.

"To je baterija koju možete naći u bilo kojem Teslinom uređaju. U poređenju sa drugim kompanijama, naš leteći automobil ima veoma nisku potrošnju energije", kazao jue Nathen te dodao kako je sigurnost letenja najveći cilj Liliuma.

Izraelska kompanija Urban Aeronautics najavila je kako će se njihov i ujedno prvi leteći automobil na tržištu naći 2020. godine. Međutim, predstavnici Liliuma su ih preduhitrili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: