Tehnologija
0

Protetička ruka funkcioniše pod kontrolom uma

Sarajevo-x.com
Većina modernih protetičkih udova se može smatrati visokom tehnologijom. Jesse Sullivan ima posebno "pametnu" bioničku ruku koja ne funkcioniše pomoću motora, nego je Sullivan kontroliše svojim umom.

Naučnici su pronašli način da se protetička ruka kontroliše umom spajanjem na nerve grudnih mišića Jessea Sullivana. Time je omogućeno više pokreta nego što je bilo moguće ranije. Kada Sullivan pomisli na pomicanje grudnih mišića, signale prepoznaju nervi koji su prethodno bili povezani s rukom. Nakon toga se kompjuterski obrađuju i prenose na protezu.

Sullivan je prvi pacijent koji je prije osam godina podvrgnut operaciji, a i dalje vrši razne testove koji su korisni u istraživanju bioničkih pomagala. Proteza je razvijena na osnovu istraživanja nerava koji su sačuvani nakon amputacije ruke.

Naučnici na Univerzitetu Northwestern u SAD-u proučavaju kako se različiti modeli moždane aktivnosti mogu koristiti za kontrolu protetičkih udova.

"Ukoliko nerve iz batrljka prenesete na zdrave mišiće, tada možete povećati moždane signale koji se koriste pri kontroli pokreta ruke. Te signale možemo iskoristiti za kontrolu uređaja", rekao je Nate Bunderson, koji je istraživanje predstavio na konferenciji u San Diegu u novembru prošle godine. Tim naučnika je podesio sistem tako da prepoznaje signale koji stižu iz mozga, omogućavajući pacijentima da izvode i kontrolišu različite pokrete.

Većina osoba kojima su amputirani ekstremiteti najčešće vremenom izgube kontrolu nad nervima, jer se oni više ne koriste za kontrolu mišića, no nervni signali kod Sullivana vremenom postaju sve jači. Bunderson je rekao da se to događa jer se mozak navikava na nove nervne puteve.

"Umjesto da mišići izvode komande nerava, to čini kompjuter, a mozak se navikava na to", dodao je Bunderson.

Naučnici se nadaju da će ova tehnologija ubrzo biti primjenjena na mnogobrojnim pacijentima.