ALMA ima 66 radijskih antena
3

Proradio najveći radio-teleskop u svijetu

SRNA
Najveći svjetski radijski teleskop u svijetu pušten je u rad na platou iznad pustinje Atakama u Čileu.

Velika milimetarska/submilimetarska mreža u Atakami (ALMA) tragat će za informacijama iz vremena nastanka kosmosa i ispitivat će najhladnije gasove i prašinu u kojima su se formirale galaksije od energije nastale Velikim praskom.

Smatra se da će prikazati do sada neviđene prizore iz svemira.

Teleskop se sastoji od 66 radijskih antena radijuasa 10 kilometara, a većina će biti u funkciji od prvog dana, prenio je AP.

ALMA ima veći domet od bilo kog drugog radijskog teleskopa i može da napravi slike drugačije od bilo čega što su do sada snimili teleksopi koji rade u vidljivom i infracrvenom spektru.

Proučavati će svjetlost zvijezda i valne dužine nevidljive ljudskom oku. Svemirske opservatorije, poput teleskopa Hubble, orbitiraju iznad Zemljine atmosfere i proučavaju svemir na tim valnim dužinama. Astronomi se nadaju da će ALMA biti još bolja od svemirskih teleskopa, budući da se na tlu može izgraditi mnogo veći objekat nego u svemiru.

Projekat je vrijedan 1,5 milijardi dolara, a zajedno ga finansiraju SAD, Kanada, Japan i Evropa. ALMA je inženjerski trijumf koji je svrstao Čile u prvu liniju istraživanja svemira sa Zemlje.

ALMA-ina osmatranja možete pratiti ovdje.