U rijeci Isar
31

Pronađene ruševine minhenske sinagoge koju je uništio Hitler

D. B.
Prošlo je 85 godina otkako je nacistički vođa Adolf Hitler uništio glavnu sinagogu u Minhenu, a sada su građevinski radnici pronašli njene ruševine u obližnjoj rijeci.

Radnici su u rijeci Isar uočili stubove sinagoge, kao i kamenu ploču na kojoj se nalaze neke od Deset zapovijedi. Jevrejska zajednica i lokalni zvaničnici oduševljeni su zbog ovog otkrića.

"Nismo mogli ni pomisliti da ćemo prnaći bilo šta od sinagoge", rekao je Bernhard Purin, šef jevrejskog muzeja u Minhenu.

Otkako je uništena u junu 1938. godine po Hitlerovom naređenju, od sinagoge nije bilo ni traga. Pet mjeseci kasnije su se Jevreji, sinagoge i biznisi ove zajednice širom Njemačke našli na meti nacista u novembarskom pogromu poznatkom kao Kristalna noć.

"Vidio sam ruševine i to je bio jedan od najemotivnijih trenutaka mog rada u jevrejskim muzejima, a to se posebno odnosi na ploču s Deset zapovijedi koja nije viđena od 1938. godine", rekao je Purin za BBC.

Kamena ploča se nalazila iznad Kovčega koji je sadržavao Toru na istočnom zidu sinagoge, a na njenoj nekadašnjoj lokaciji sada je robna kuća Karstadt. Purin je rekao da nedostaje nešto manje od četvrtine ploče te da je riječ o dosad najznačajnijem otkriću.

Sinagogu je uništila građevinska kompanija Leonhard Moll, koja je navodno skladištila ruševine na svom posjedu zapadno od Minhena do 1956. godine. Oko 150 tona ruševina sinagoge bačeno je u rijeku tokom obnove brane Grosshesseloher, ali je su korišteni i ostaci zgrada bombardovanih tokom rata.

Devetogodišnja Cherlote Konbloch, koja je na čelu jevrejske zajednice u Minhenu, oduševljena je otkrićem jer se kao djevojčica molila u staroj sinagogi prije nego je uništena.

"Ovo kamenje je minhenske jevrejske zajednice. Zaista nisam očekivala da će fragmenti 'preživjeti', pogotovo ne da ćemo ih vidjeti", rekla je Konbloch za novine Münchner Merkur.

Gradonačelnik Minhena Dieter Reiter je kazao da je pronalazak ostataka sinagoge bio "sreća", a njegova zamjenica Katrin Habenschaden je kazala da je dužnost grada da osigura ruševine i vrati ih jevrejskoj zajednici.