Sadrži šest oštrica
66

Projektil Hellfire R9X je poznat kao "Nindža" i korišten je u ubistvu vođe Al Kaide

D. B.
Američka agencija CIA izvršila je napad u kojem je ubijen Ayman al-Zawahiri, vođa terorističke grupe Al Kaida, a vjeruje se da je u toj misiji korišten projektil pod nazivom Hellfire R9X.

O samo operaciji usmjerenoj protiv vođe Al Kaide informacija ima veoma malo, no vjeruje se da je dron ispalio projektil Hellfire R9X, kinetičko oružje o kojem se malo zna.

Američke snage koriste dronove od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, a ono što je kao predsjednik započeo George W. Bush, nastavili su predsjednici Barack Obama i Donald Trump. Ove letjelice mogu izvršavati precizne napade u okruženjima visokog rizika te zbog toga predstavljaju važno oružje za vojsku, a posebno mjesto u tom arsenalu imaju i Hellfire projektili.

Hellfire je dizajniran osamdesetih godina prošlog stoljeća kao protivtenkovsko oružje, dok ga američka vojska i obavještajne agencije koriste duže od dva desetljeća. Navodno postoje dvije verzije projektila, obje se precizno navode poluaktivnim laserom odnosno MMW radarom (Millimeter Wave radar).

Bojeve glave na ovim projektilima mogu uništavati patrolne čamce, objekte u urbanim sredinama, bunkere, mostove i još mnogo toga. Projektil zrak - zemlja se može koristiti u različitim vremenskim uvjetima, a njegov domet iznosi do osam kilometara.

Međutim, fotografije lokacija na kojima je izvršen napad ne otkrivaju veliku štetu koju može uzrokovati ovaj projektil. Američki zvaničnici su potvrdili da su ispaljena dva Hellfire projektila te da su sigurni da nema kolaterelne štete, a analitičari vjeruju da je riječ o R9X verziji Hellfire projektila o kojem javnost ne zna mnogo.

R9X verzija projektila razvijena je 2011. godine te se koristi od 2017. Postojanje ovog projektila je držano u tajnosti do 2019. godine kada ga je javnosti predstavio izvještaj Wall Street Journala. Karakteristika ovog projektila je to što nema eksplozivnu bojevu glavu nego funkcioniše na principu kinetičke energije kako bi napravio štetu.

Prema pisanju Washington Posta, ovaj projektil ima šest rotirajućih oštrica koje se izvlače i postaju oružje kada se projektil približi meti, a također se mogu i uvući. Zbog ovakvog načina funkcionisanja R9X je dobio nadimke "leteći Ginsu", "nož bomba" i "Nindža bomba".

Fotografije objavljena na društvenim mrežama ukazuju na to da je vođa Al Kaide ubijen na balkonu objekta, tako da R9X Hellfire nije morao probiti strukturu iako je sposoban za to. Ipak, uočena je rupa preciznog oblika, ali osim toga nema vidljive štete.

U augustu 2021. godine dok su se američki vojnici pripremali za odlazak iz Afganistana izvršen je napad dronom na teroristu ISIL-a, ali je poginuo jedan humanitarni radnik te još devet osoba uključujući sedmero djece. Nakon toga su uslijedile žestoke kritike upućene SAD-u pa je i to možda imalo ulogu u odabiru drugačijeg projektila, odnosno Hellfirea R9X.

Američka Komanda za specijalne operacije je za Reuters potvrdila da ga ima u svom arsenalu.