Wolfram Alpha
0

Program jednako važan kao i Google

Sarajevo-x.com
Javnosti je u četvrtak predstavljen internetski alat koji će, kako tvrde informatički stručnjaci, biti jednako važan kao popularni Google.

Program nazvan Wolfram Alpha djelo je britanskog fizičara Stephena Wolframa i besplatan je. Na tržištu će se naći sredinom maja, piše BBC.

"Naš cilj je da znanje eksperata učinimo dostupnim svima, u svako doba i na svakom mjestu", istakao je doktor Wolfram na demonstraciji programa na Univerzitetu Harvard.

Novi internetski alat omogućit će korisnicima pronalazak jednostavnih informacija, kao što je visina Mount Everesta, ali onih o cijenama akcija i vremenskoj prognozi.

Alat proračunava odgovore "u letu" i to tako što prikuplja sirove podatke iz javnih i licenciranih baza.

Ostale funkcije programa obuhvataju kompleksne matematičke jednačine, prikupljanje naučnih podataka ili izrađivanje mapa prirodnih događaja.

"Baš kao u interakciji sa ekspertom, program će razumjeti o čemu govorite, uraditi naređeno i predstaviti vam rezultate", tvrdi Wolfram.

Kao rezultat, većina podataka su naučne prirode, iako postoje i određene informacije o pop zvijezdama ili filmovima.

Trilione podataka izabrao je tim eksperata, a jedan od njih, Nova Spivak, smatra da će Alpha biti jednako važan na internetu kao i slavni Google.

"Wolfram Alpha je kao priključenje na elektronski mozak", stav je Spivaka.