Košta samo jedan dolar
0

Prenosni test za krv otkriva HIV za nekoliko minuta

Sarajevo-x.com
Prenosni test za krv može dijagnosticirati infekciju HIV-om za samo nekoliko minuta. Već je proglašen velikim napretkom u borbi protiv HIV-a i AIDS-a.

Test mChip je velik koliko i obična kreditna kartica, a pokazao se gotovo 100 posto precizan u dijagnosticiranju HIV-a u Ruandi. Stotine testova izvršenih ovim prototipom u gradu Kigali su se pokazali tačnim u čak 95 posto slučajeva za HIV, a 76 posto za sifilis.

Ovaj plastični uređaj, koji je proizveden u SAD-u i razvijen na Univerzitetu Columbia u New Yorku, košta samo jedan dolar.

"Cilj je napraviti pouzdane testove koji su dostupni pacijentima širom svijeta. Ne želimo ih prisiljavati da testove obavljaju u bolnicama, pa da rezultate čekaju danima", rekao je vodeći naučnik, profesor Samuel Sia.

Test mChip koristi optiku kako bi analizirao tekućine uz pomoć jedne kapi krvi. Sastoji se od deset zona za detekciju kroz koje krv prolazi, nakon čega se dobije pozitivan ili negativan rezultat za HIV/AIDS ili sifilis za manje od 15 minuta.

Rezultat se prikazuje s dvije različite boje, tako da ga je vrlo jednostavno razumjeti. Alternativa je korištenje jeftinog detektora, uređaja koji pokazuje rezultate testa.

Niska cijena mChipa i njegova efikasnost su predstavljeni kao veliki napredak u borbi protiv HIV-a.

Lijekovi za suzbijanje HIV-a su dostupni već dugo, ali se smatraju preskupim za široku upotrebu. Uređaj mChip je izuzetno jeftin, može stati u džep i daje rezultate koji su veoma precizni za manje od 15 minuta. Naučnici se nadaju da će se ovim testom povećati broj testiranja trudnica u Africi na seksualno prenosive bolesti, objavio je Daily Mail.