Tehnologija
0

Predstavljena nova probna verzija Windowsa 8

SRNA
"Microsoft" je korisnicima ponudio na preuzimanje do sada najkompletniju verziju operativnog sistema Windows 8, sa desetinama hiljada poboljšanja i najvažnijim redizajnom interfejsa od Windowsa 95.

Očekuje se da će prodaja početi na jesen, tri godine poslije premijere Windowsa 7. Novi operativni sistem dizajniran je s ciljem da Windows uvede u sferu ekrana osjetljivih na dodir i pametnih telefona.

Novi Windows usvaja interfejs pod imenom Metro sa mobilnog operativnog sistema Windows phone 7. Operativni sistem Windows i dalje dominira tržištem desktop kompjutera, ali je znatno manje zastupljen na mobilnim teelfonima i tabletnim računarima.

Nova probna verzija sadrži opcije kojih nije bilo u prethodnoj varijanti koja je predstavljena u februaru. Jedna od najvećih razlika je u tome što je potpuno uklonjeno dugme Start koje se moglo naći u dnu ekrana prethodnih verzija. Tu su i nove aplikacije za pretraživač interneta Bing, vijesti i sport, kao i poboljšanja aplikacija za elektronsku poštu i fotografije.

Sistem sadrži i program za pregledanje interneta "Internet Explorer 10“, koji je optimizovan za ekrane osjetljive na dodir. Korisnicima je obećano da će imati više mogućnosti u kreiranju izgleda početne stranice i veću kontrolu nad opcijama za privatnost.

Program je podešen tako da od startovanja ima uključenu opciju za sprečavanje ostavljanja tragova po web sajtovima koji se pregledaju, što znači da korisnici mnogo lakše mogu da odbiju takozvane "kolačiće“.

Industrija reklama izrazila je zabrinutost povodom ove ideje, jer bi to moglo da ograniči plasiranje reklamnih sadržaja na ekrane korisnika interneta.

Vezani članci