{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Predstavljen servis Google Drive

S
24.4.2012. u 20:38
4
3
Predstavljen servis Google Drive
4
Google je danas pokrenuo cloud servis za skladištenje fotografija i ostalih internetskih sadržaja pod imenom Google Drive.


Korisnici besplatno dobijaju pet gigabajta prostora, a mogu da dokupe ukupno jedan terabajt za mjesto na kojem će čuvati svoje podatke.

"Danas predstavljamo Google Drive - centralno mjesto na kojem možete da stvarate, dijelite, sarađujete i držite sve svoje stvari. Ako radite sa prijateljem na zajedničkom istraživačkom projektu, planirate vjenčanje ili rješavate pitanje budžeta sa cimerima - to možete da uradite na Driveu", saopštio je Sundar Pichai, potpredsjednik Googlea za browser Chrome i aplikacije.

Ova usluga zamišljena je kao konkurencija servisima DropBox i Microsoftovom servisu Skydive. Stručnjaci smatraju da bi ovaj potez mogao da podstakne i Facebook da uđe na tržište klaud usluga, prenio je BBC.

Ova vrsta servisa postala je veoma popularna pošto korisnici sve češće žele da pristupaju svojim sadržajima sa različitih mjesta i uređaja, prenio je BBC.

Google Drive može biti instaliran na Macintosh ili PC kompjuterima, ili kao aplikacija na telefonima sa operativnim sistemom android i tabletnim računarima.

Google Drive će raditi sa sofisticiranom tehnologijom za obradu slika, koja će omogućiti korištenje različitih vrsta dokumenata, uključujuči PDF fajlove i fotografije.

Komentatori navode da je Google malo zakasnio sa ovim servisom, koji vide kao dopunu društvene mreže Google plus i servisa Google Docs, a njegov najvažniji aspekt vide u mogućnosti da se fajlovima koji su preveliki da bi se slali elektronskom poštom pristupa sa različitih uređaja.

DropBox sada omogućava svojim korisnicima da elektronskom poštom daju linkove osobama koji nisu članovi ovog servisa. Do sada su obje osobe morale da budu prijavljene na servis da bi mogle da razmjenjuju svoje foldere i fajlove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: