Novi igrač
10

Predstavljen OnePlus 6: Skoro najbolje specifikacije za manje novca

Klix.ba
Foto: The Verge
Kineska kompanija OnePlus predstavila je novi, dugo očekivan smartphone OnePlus 6. Dizajn, specifikacije i kamera su opet u fokusu potrošača, ali svakako i cijena koja više nije niska.

Novi uređaj posjeduje respektabilan 6,3-inčni OLED displej rezolucije 2280 x 1080 i razmjera 19:9. Tu je i kontroverzni "iPhoneovski" urez ili zub na vrhu displeja.

OnePlus 6 predstavlja veliki odskok on ustaljenog dizajna, a u cilju praćenja trendova. Tako je novi telefon sačinjen od Gorilla 5 stakla i sprijeda i straga, uz metalni rub između njih.

Ipak, iako ima staklena leđa, OnePlus ne podržava bežično punjenje, što je zapravo jedina praktična prednost takvog dizajna. Također, Oneplus 6 (opet) nema zaštitu od vode, nego samo necertificiranu otpornost na prskanje, što bi trebalo pokriti male nezgode, ali ne i osigurati fotografisanje pod vodom.

Kad smo kod fotografisanja, OnePlus 6 ima dvostruku kameru gdje ova druga osigurava bokeh efekt. Glavna kamera ima optički stabilizator i omogućeno snimanje u 4K rezoluciji sa 60 fps.

Sitnice koje će korisnici cijeniti su još uvijek postojani 3,5-milimetarski utor za slušalice i čisti softver bez teških maski kao kod Huaweija ili Samsunga.

Što se tiče internih specifikacija, riječ je o najboljoj mogućoj konfiguraciji u 2018. godini. Snapdragon 845 čipset, grafički čipset Adreno 630, od 6 do 8 GB RAM-a i od 64 do 128 GB interne memorije bez opcije dodavanja SD kartice. Tu je Bluetooth 5 i Dash Charge brzo punjenje. Baterija kapaciteta 3,300 mAh trebala bi biti dovoljna za pokretanje uređaja.

Ipak, nekada poznata niska cijena OnePlusa u odnosu na specifikacije sve je viša i viša pa će se šestica moći kupiti za 519 eura za verziju 64 GB te 569 eura za verziju od 128 GB. Cijena od 619 eura rezervisana je za verziju sa 258 GB. Ruku na srce, to je još uvijek jeftinije od Samsunga S9, iPhonea X ili Huaweija P20 Pro.