Los Angeles
4

Predstavljen Microsoft Surface, prvi tablet za Windows 8

Klix.ba
Foto: AFP
Microsoft je u Los Angelesu predstavio svoj tablet nazvan Surface.

Ove nove kompjutere sa površinom osjetljivom na dodir će pokretati Windows 8, a kupci će moći birati između procesora Intel ili ARM.

Ovi kompjuteri će pomoći Microsoftu u borbi za tržište sa Appleovim iPad-om, ali i sa drugim kompanijama koje planiraju proizvoditi tablete namijenjene za Windows 8.

Uređaj ima displej od 16,6 inča (26,9 centimetara), a kućište je napravljeno od magnezija i, prema riječima kompanije, prvo je takve vrste u svijetu.

Tableti bazirani na ARM-u su debljine 9,3 milimetra, teški 676 grama, a koriste verziju Windows RT novog sistema. Verzija sa Intelovom x86 tehnologijom koristi Windows 8 Pro, debljine je 13,5 milimetara, a težine 903 grama. Specifikacije znače da su ovi tableti veći od iPada, ali i da su nešto teži.

Nekoliko različitih zaštitnih prekrivača se može postaviti na kućište tableta uz pomoć ugrađenih magneta. Ti zaštitni slojevi su debljine samo tri milimetra, a služe i kao veoma tanka tastatura, prenosi BBC.

Uređaji su dizajnirani tako da mogu raditi i pomoću digitalne olovke "stylus", koja koristi tehnologiju nazvanu "digital ink" (digitalna tinta). Kada se "stylus" nalazi blizu ekrana, tablet ignoriše dodire korisnika i njime se tada može upravljati samo pomoću olovke.

Verzija bazirana na ARM-u će biti dostupna sa 32GB ili 64GB interne memorije, a verzija bazirana na Intelu će biti dostupna sa 64GB ili 128GB memorije.