Novi pokušaj
24

Predstavljen HTC U11: Obećava najbolju kameru, zvuk i performanse za 650 dolara

Klix.ba
HTC U11 je najbolji ovogodišnji smartphone iz nekada renomirane tajvanske kompanije koja se u posljednje vrijeme bori da opstane na tržištu. Da li će nova perjanica osvojiti srca, a time i novac potrošača?

HTC je napustio metalni trademark svojih uređaja pa je i U11 odlučio raskrstiti sa svojim prethodnikom HTC-om 10 i okrenuti se staklu po uzoru na Samsung i LG. Posjeduje 5,5-inčni QHD displej sa SuperLCD 5 tehnologijom. Kompletan uređaj je otporan na vodu, što je označeno certifikatom IP67.

Uređaj će pratiti čipset Qualcomm Snapdragon 835, 4GB RAM-a i 64GB interne memorije, a u nekim regijama 6GB RAM-a i 128GB interne memorije. Uređaj dozvoljava ekspanziju memorije putem microSD kartice. Operativni sistem je najnoviji Android Nougat 7.1.

Što se tiče kamere, iz HTC-a tvrde da je riječ o najboljoj kameri na tržištu (da, dobro ste pročitali), a to pravdaju najvećom ocjenom DxOMarka za jedan smartphone – ocjena 90. Stražnji senzor ima 12 megapiksela i blendu od f/1.7, dok njegov prednji saradnik ima 16 megapiksela i ugao od 150 stepeni. Uz kameru se nalazi HDR Boost, a brzina fokusa je zavidne 0,3 sekunde.

HTC U11 prati inovacija Edge Sense koja omogućava komandovanje kroz geste pritiska po rubovima uređaja. Dodiri će se moći programirati tako da aktiviraju aplikacije i sposobnosti telefona kao što su kamera, Google Assistant (kasnije Alexa i Sense Companion) i slično. Loša vijest je da će se Edge Sense za treće aplikacije moći koristiti tek nakon updatea koji je zakazan u julu.

HTC se i ovoga puta može pohvaliti odličnim zvučnicima i DAC-om koji obećava natprosječno uživanje u muzici.

Cijelo čudo napajat će baterija od 3.000 mAh.

Prodaja će početi 18. maja, dok će Evropa novi uređaj moći vidjeti u junu. Cijena će biti blizu 650 dolara, što predstavlja istu cijenu kao prošlogodišnji model. U BiH se može očekivati cijena od blizu 1.400 KM.