Novi flagship
13

Predstavljen Honor 10, jeftinija alternativa Huaweiju P20 Pro

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Huaweijev podbrend Honor danas je predstavio svoj novi flagship, a to je Honor 10.

Honor 10 predstavlja jeftiniju alternativu Huaweiju P20 Pro, slijedi istu filozofiju dizajna kao i pomenuti uređaj, posjeduje ekran sa popularnim zubom, kao i kućište u prelijepoj plavo-ljubičastoj boji.

Dobio je 5,84-inčni ekran formata 19:9, što ga čini kompaktnim modernim smartphoneom. Radi se o LCD, a ne o OLED ekranu, što je definitivno pomoglo u smanjenju troškova proizvodnje. Ipak, rezolucija je zadovoljavajuća i iznosi 2.280x1.080 piksela (432 ppi).

U donjem dijelu smartphonea ispod stakla smješten je jako brzi senzor za otisak prsta, koji je pouzdana metoda otključavanja uređaja. Izbočina stražnje kamere nije velika, a kućište, odnosno stražnja strana, privlači najviše pažnje. Honor je priznao da propadne jedan od pet 2,5D stražnjih panela koje proizvede zbog zahtjevne proizvodnje željenog efekta. Za razliku od Huaweija P20 Pro, Honor 10 "hvata" svjetlo u vertikalnim linijama, a pored toga i na drugačiji način mijenja boju iz ljubičaste u plavu.

Premium osjećaj je zajednički za oba uređaja.

Honor 10 na stražnjoj strani ima dvije kamere, tu je glavni senzor od 16 megapiksela te monohromni senzor od 24 megapiksela. Obje kamere imaju otvor blende f/1,8, a Honor je posudio ponešto od AI tehnologije i tehologije prepoznavanja objekata od Huaweija, odnosno njegove P serije smartphonea. Ipak, ne treba očekivati performanse koje ima P20 Pro.

Procesor Kirin 970 je isti, a tu je još 4 GB RAM-a i interna memorija od 128 GB. Honor 10 napaja baterija od 3,400 mAh. Treba reći da uređaj posjeduje i utor za slušalice i IR.

Honor 10 je dostupan širom Evrope po cijeni od 449 eura za verziju s memorijom od 128 GB, dok verzija sa 64 GB interne memorije košta 399 eura.