Tehnologija
43

Predstavljen Facebook Home, aplikacija koja stavlja ljude na prvo mjesto

Klix.ba
Osnivač i vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg predstavio je na današnjoj konferenciji za javnost "novu kategoriju iskustva" - Facebook Home - porodicu aplikacija za Android uređaje koje će telefon s Androidom pretvoriti u sjajan alat za socijalne mreže

"Želimo da se sve vrti oko ljudi, a ne oko aplikacija", poručio je Zuckerberg. "Ne pravimo telefon niti operativni sistem".

Interfejs Home na Androidu služi da se svijet vidi kroz ljude, dodao je i potom objasnio na koji način će Home olakšati komunikaciju sa drugima, kao i slanje fotografija, statusa itd.

Zahvaljujući novoj aplikaciji poruke i statusi moći će se vidjeti na zaslonu mobitela, zajedno sa fotografijama pošiljaoca, a cjelokupno iskustvo korištenja ove aplikacije svodi se na stavljanje ljudi na prvo mjesto, rečeno je na predstavljanju Facebook Homea.

Mark Zuckerberg predstavlja Facebook Home (Foto: AFP)
Mark Zuckerberg predstavlja Facebook Home (Foto: AFP)

Home će od 12. aprila biti dostupan na određenom broju telefona, a među njima su HTC One, HTC ONE X i X+, Samsung Galaxy S i S IV i Note II. Prvi telefon koji će dolaziti sa integrisanim Facebook Homeom je HTC First.

HTC First će se pojaviti prvo u američkoj AT&T mreži po cijeni od 99 dolara. Ovaj smartphone ima ekran od 4,3 inča, rezoluciju 720p, kameru od 5MP, procesor dual core Qualcomm Snapdragon S4 Plus, 1 GB RAM memorije i prilagođeno 4.1.2 okruženje sa dubokom Facebook Home integracijom.

Home će se moći preuzeti u Google Play prodavnici u narednih sedam dana. Bit će dostupan za pametne telefone, ali i tablet uređaje.