Povratak u budućnost: Šta je film predvidio za 2015. godinu?

Klix.ba
2.1.2015. u 19:10
106
44
Povratak u budućnost: Šta je film predvidio za 2015. godinu?
106
1989. godine upriličena je premijera drugog dijela trilogije Back to the Future sa radnjom koja je bila smještena u 2015. godini.


Reditelj Robert Zemeckis ponudio je gledateljima daleki svijet budućnosti, od hrane do mode, od tehnologije do transporta. Šta je Zemeckis pogodio, a šta promašio u svojim predviđanjima za svijet tada daleke 2015. godine.

Pogoci:1. NaočalePrimjećujete li nešto poznato? Možda je potrebno malo mašte, ali naočale koje nosi glavni lik filma Marty McFly (Michael J. Fox) izgledaju kao preteča Google Glassa. Kompjuterizovani vizir i telefon u naočalama – tehnologija koja je zaista tu.

2. Video poziviU vrijeme FaceTimea i Skypea, video pozivi su evoluirali od poslovnog luksuza do svakodnevne upotrebe običnih ljudi. Jedino što nije u duhu 2015. jeste veličina ekrana – ipak se koriste manji displeji.

3. Mikrovalna pećnica"Dehidrirana pizza“ u fascinantnoj mašini "hidratoru“je apsolutno preteča hrane koju danas stavljamo u mikrovalne pećnice. Mala razlika je svakako u nepostojanju minijaturnih verzija koje se nakon pečenja pretvaraju u jela pune veličine.

Promašaji:1. Leteći automobiliJoš uvijek nismo u stadiju korištenja automobila koji se kreću iznad ceste iako su prototipi odavno prisutni. Ipak, imaju mali problem – krila.

2. Lebdeći skejtbordTehnologija koja omogućava lebdenje daleko je od aplikacije na predmete kao što je skejtbord. Zapravo, vjerovatno je očekivati da ćemo prvo vidjeti leteće automobile bez krila pa tek onda "hoverboard".

3. OdjećaNi u najluđoj mašti ne možemo zamisliti kako bi "samosušeća" jakna uopće funkcionisala, ali bar je jasno da bi tenisice koje se same vežu bile od velike pomoći.

4. FaxFilm je otišao predaleko prikazujući fax mašine u punoj upotrebi. Naravno, razvijene zemlje takve uređaje šalju u muzeje, dok se u BiH nažalost još uvijek mogu naći.

5. Nepredviđanje

Najveća dostignuća početka 21. vijeka kao što su tableti i smartphonei nisu našli mjesto u popularnom filmu. Ali ako kompanije kao što su Apple nisu mogle predvidjeti takve uređaje, zašto kriviti Zemeckisa?

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: