VIDEO
/
Povez Muse omogućava upravljanje mobitelom moždanim valovima

Klix.ba
20.11.2012. u 14:05
4
1
Povez Muse omogućava upravljanje mobitelom moždanim valovima
4
Povez za glavu nazvan Muse omogućava korisnicima da upravljaju svojim mobitelom pomoću moždanih valova.


Muse je lagani plastični kontroler koji se postavlja na čelo i spaja sa mobitelom ili tablet kompjuterom. Osim što daje informacije o stanju u kojem se njegov korisnik nalazi, povez otkriva da li je miran, napet i fokusiran ili ne, on se može koristiti i za upravljanje bilo kojom aplikacijom. U teoriji, na ovaj način se može i kupovati.

Uređaji za praćenje moždanih valova su prisutni već duže vrijeme. Tehnologija pod nazivom elektroencefalografija ili EEG detektuje električnu aktivnost ispod skalpa. Čovjek je tehnologiju spojio s kompjuterom krajem devedesetih godina.

Brojne kompanije su obećale proizvesti interfejs koji će ljudi moći koristiti. Uspješna primjena EEG tehnologije je u Zeo povezu koji osoba nosi dok spava i koji u tom periodu prikuplja brojne podatke. No, Muse je prvi uređaj s pomenutom tehnologijom koji je moguće iznijeti iz kuće. Dizajniran je da bude kompatibilan sa iPhoneom, iPadom, aplikacijama namijenjenim uređajima s operativnim sistemom Android, te kompjuterima s Macom i Linuxom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: