Informatičko doba u brojkama
10

VIDEO / Postaje li virtualni život važniji od realnosti

Sarajevo-x.com
Dizajneri kompanija Intel i Matador su u saradnji napravili video koji u dvije minute objašnjava kakvo je informatičko doba u kojem živimo i najavljuju nove razvoje u korištenju društvenih mreža i ostalih online platformi.

Postoji velika šansa da ne znate nikoga ko nije na Facebooku. Nakon svega, ovu društvenu mrežu koristi 800 miliona ljudi. Od tog broja njih 350 miliona pregleda statuse na svojim telefonima. Međutim, predviđa se da će se broj korisnika povećati na jednu milijardu do jula 2012. godine, što je jedna sedmina ukupnog stanovništva.

Na Facebooku se pregleda više od 770 milijardi stranica mjesečno.

Novi android telefoni se aktiviraju i to pola miliona uređaja dnevno, a 250 miliona tweetova je kreirano svakih 24 sata. Na Twitteru se svaki dan otvara 300.000 novih profila.

Što se tiče YouTubea, podatak da je svaki dan pregledano dvije milijarde videa je gotovo nevjerovatan. Svake minute se uploaduje 35 sati videa širom svijeta. Samo prošle godine poslato je 107 triliona e-mailova. Do 2014. godine, više ljudi će internet koristiti putem tableta i smartphona nego putem laptop i desktop računara zajedno.