Pao s mosta u vodu
37

Porodica preminulog vozača tuži Google zbog aplikacije Maps

D. B.
Porodica Amerikanca koji se utopio nakon što je pao s mosta u vodu slijedeći upute aplikacije Maps tužila je kompaniju Google.

Članovi porodice preminulog Philipa Paxsona tuže Google jer aplikacija Maps nije bila updateovana, odnosno nije prikazala informaciju da se most srušio devet godina ranije. Paxson je preminuo u septembru 2022. godine nakon što je pokušao preći preko oštećenog mosta u Hickoryju u Sjevernoj Karolini.

Glasnogovornik Googlea je rekao da kompanija analizira optužbe koje joj se stavljaju na teret.

Paxson se vozio kući nakon rođendanske zabave njegove devetogodišnje kćerke održane u kući prijatelja te je prolazio nepoznatim naseljem kada se nesreća dogodila. Njegova supruga je odvezla dvije ćerke kući nešto ranije, a on je ostao duže kako bi pomogao u čišćenju.

"Oslonio se na Google Maps jer su mu lokalne ceste bile nepoznate. očekivao je da će sigurno doći kući supruzi i djeci. Dok je vozio posebno oprezno zbog mraka i kiše, slijedio je Googleove zastarjele upute do mosta koji se već gotovo desetljeće naziva 'Bridge to Nowhere' te je pao u potok Snow gdje se utopio". izjavili su advokati porodice.

Lokalni stanovnici su nekoliko puta ranije kontaktirali Google da promijeni svoju online mapu jer se most srušio još 2013. godine.

Barijere koje su inače bile postavljene preko mosta ovog puta su nedostajale zbog vandalizma. Tužbe su pokrenute i protiv tri lokalne kompanije za koje se tvrdi da su bile zadužene za održavanje mosta.