150 godina od rođenja slikara
5

"Poljubac" na Googleu u čast Gustava Klimta

Klix.ba
Google danas obilježava 150. rođendan slavnog austrijskog slikara Gustava Klimta.

Googleovu početnu stranicu danas krasi možda i najpoznatije Klimtovo djelo slika "Poljubac" koju je naslikao između 1907. i 1908. godine. Taj period se smatra njegovim "zlatnim" razdobljem i vrhuncem umjetničkog stvaralaštva.

"Poljubac" prikazuje par lika na obali pokrivenoj cvijećem na zlatnoj pozadini. Njihova priljubljena tijela ovijena su raskošnom odjećom ukrašenom bogatim nizom šarenih oblika i uzoraka.

Danas se slika nalazi u Austrijskoj galeriji  dvorca Belvedere u Beču.

Klimt je 1862. godine, a svoj talent pokazao još u Visokoj školi za umjetnost i zanat. Dobijao je narudžbe za ukrašavanje velikih javnih zgrada koje su se gradile tokom 1880-tih i 1890-tih godina.

Godine 1897., grupa umjetnika, koja je željela na moderniji, pustolovniji način stvarati svoja djela, osnovala je secesiju, a Klimt je postao prvi predsjednik. Njegove dekoracije počele su izazivati oštre kritike konzervativnog Beča, ali je on slikanjem veličanstvenih portreta žena iz otmjenog društva mogao dovoljno ugodno živjeti, oslobođen narudžbi.

Umro je u Beču 6. februara 1918. godine, nekoliko mjeseci prije potpunog sloma Austro-Ugarske i svijeta kakav je poznavao.