Efikasan i svestran
46

Poljoprivredni robot s Novog Zelanda bi mogao transformisati industriju

D. B.
Novozelandska kompanija Robotics Plus je proizvela višenamjensko robotsko vozilo za poljoprivredu koja bi moglo unijeti revoluciju u industriju i nadoknaditi nedostatak radne snage, a istovremeno pojednostaviti poljoprivredne zadatke.

Robota može nadgledati samo jedan operater jer koristi kombinaciju sistema za "vid" i druge tehnologije kako bi "osjetio" svoju okolinu. Na osnovu toga optimizira zadatke te omogućava inteligentnu i ciljanu promjenu inputa. Pogodan je za različite poslove uključujući kontrolu korova, košenje, prskanje, analizu usjeva i slično.

Direktor kompanije Robotics Plus, Steve Saunders, rekao je da je njegov tim sarađivao s uzgajivačima kako bi se kreirala najbolja unikatna prilagodljiva platforma za vozilo. Nova mašina može obavljati poslove u različitim okruženjima.

"Kreirali smo fleksibilnu poljoprivrednu platformu koja se može prilagoditi različiti tipovima usjeva s alatima za različitu namjenu, a time imamo korist od automatizacije tokom cijele godine te maksimiziramo korištenje mašine. Kako bi se prilagodili i napredovali u mijenjanju svijeta te stvaranju održive i konkurentne budućnosti u poljoprivrednom sektoru, uzgajivačima i voćarima je potrebna automatizacija koja rješava stvarne probleme i smanjuje ovisnost o sve skupljim i sve manje dostupnim operaterima mašina te koja omogućava uvid potkrijepljen podacima potreban za donošenje odluka na osnovu informacija", rekao je Saunders.

Tim se fokusirao i na dobar povratak investicije kada je riječ o robotu te se pobrinuo da on bude svestran.

"Naše vozilo zamijenjuje traktore i drugi alat. On ne samo da mijenja rad, nego inteligentno povećava efikasnost", dodao je on.

Robotsko vozilo pokreće hibridni električni - dizelski pogon koji pruža impresivne performanse.

"Električni motori nude vrhunski obrtni moment i kontrolu, dok Tier 4 dizelski generator znači da vozilo može dugo raditi. Potrošnja govora je minimizirana električnim pokretanjem svih sistema uključujući alate, a regenerativno kočenje i baterije visokog kapaciteta također produžuju efikasnost i domet. Pored toga, robot je lagan i ima pogon na sve točkove, a neovisni motori osiguravaju da točkovi zadrže prijanjanje i kontrolu te da pri tome ne sabijaju tlo previše", objasnio je tehnički direktor kompanije Alistair Scarfe.

Robot je dizajniran da bude modularan te može raditi ukoliko jedna komponenta zakaže. Nema hidraulike, mjenjača niti tekućina diferencijala što znači da se moduli lako mogu zamijeniti u slučaju potrebe i nastavka rada.

Vezani članci