SAD
0

VIDEO / Policija pomoću "iPhonea" identifikuje osumnjičene

Sarajevo-x.com
Policija u Sjedinjenim Američkim Državama počela je koristiti aplikaciju "iPhonea" kako bi fotografisala osumnjičene za krivična djela te ih u istom momentu provjerila u bazi podataka kriminalaca.

Aplikacija koristi softver za raspoznavanje lica kako bi pomogla policiji da bez sumnje identifikuje osumnjičenog za samo nekoliko sekundi.

Sistem pod imenom MORIS policiji omogućava da fotografišu osumnjičenog te da fotografiju pošalju na analizu u sigurnosnu mrežu, odnosno bazu podataka.

Sistem MORIS je u upotrebi već nekoliko godina, ali je ovo prvi put da policija koristi "iPhoneovu" kombinaciju jednostavnog interfejsa i vrhunske tehnologije.

Ako se fotografija osumnjičenog podudara sa nekom iz baze podataka, ta informacija se pojavi na ekranu "iPhonea".

Aplikaciju će prvo koristiti jedinice za borbu protiv bandi u gradu Brocktonu, a ukoliko se pokaže uspješnim, koristiti će se i u drugim sektorima, prenose američki mediji.

"Ovo je nešto čemu policajci mogu pristupiti i kada su na terenu", rekao je šef policije, William Conlon.

"iPhone" koji se trenutno koristi opremljen je softverom za prepoznavanje lica, a softver za prepoznavanje rožnjače oka i otiska prsta će biti naknadno dodan.

"Nećemo nasumično zaustavljati i provjeravati ljude", rekao je Conlon. "Uređaj ćemo koristiti samo onda kada neko nešto zaista i uradi."

Sean Mullin, generalni direktor firme "BI2 Tehnologies" koja je razvila ovaj uređaj kaže: "MORIS napokon daje alat koji je policiji neophodan na ulici, uređaj koji im daje mogućnost da znaju ko je i koliko je rizična osoba s kojom su se susreli".

Dodao je i kako njegova firma očekuje da će uređaj biti u stanju u sekundi identifikovati osuđivane silovatelje, ilegalne imigrante, članove bandi i druge.