|

Pokrenuta kampanja: Suosnivač WhatsAppa pozvao korisnike da obrišu Facebook

Pokrenuta kampanja: Suosnivač WhatsAppa pozvao korisnike da obrišu Facebook
20
Klix.ba
21.3.2018. u 14:09
22
komentara
20

dijeljenja
Pokrenuta kampanja: Suosnivač WhatsAppa pozvao korisnike da obrišu Facebook Foto: EPA-EFE
Suosnivač WhatsAppa milijarder Brian Acton postao je dio kampanje #deletefacebook koja je pokrenuta na Twitteru nakon niza kontoroverzi koje pogađaju najpopularniju društvenu mrežu i pitanja zaštite korisnika i njihovih podataka od zloupotrebe.
Facebook je 2014. godine kupio WhatsApp za 16 milijardi dolara, a Acton je dobio tri milijarde. Dok je njegov kolega i suosnivač Jan Koum nastavio voditi WhatsApp, Acton je dao otkaz kako bi osnovao svoju neprofitnu organizaciju, ali i zato što se ne slaže s određenim politikama vlasnika. Mnogi su se iznenadili kada je putem Twittera pozvao svoje pratioce da izbrišu Facebook.

"Vrijeme je #DeleteFacebook", tvitao je Acton. Kampanji se priključio i Kim Dotcom.
Oni su se oglasili nakon što je objavljena informacija da Američka savezna trgovinska komisija (FTC) istražuje Facebook zbog neovlaštene upotrebe ličnih podataka svojih korisnika, a istražuje ga i EU. Oni istražuju da li je Facebook prekršio odredbe o saglasnosti svojih korisnika o postupanju s njihovim ličnim podacima, a koji su bez njihovog znanja završili u rukama kompanije Cambridge Analytica, kompanije koja je pomogla Trumpu u vođenju političke kampanje.

Ukoliko FTC zaključi da je Facebook prekršio odredbe dekreta o saglasnosti može kazniti kompaniju s 40 hiljada dolara po danu za period kršenja.

Facebook je optužen i da američke glasače nije zaštitio od ruskih napada lažnim informacijama za koje se tvrdi da su dovele do pobjede Donalda Trumpa.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...