Nije "mrtav"
14

Pokemon Go iza sebe ima najuspješniju godinu, zaradio oko 900 miliona dolara

D. B.
Igra Pokemon Go, nekada viralna senzacija u cijelom svijetu, ipak nije nestala s mape. Naprotiv, AR igra zarađuje više novca nego ikada ranije.

Prema podacima analitičarske firme Sensor Tower, 2019. godina je bila rekordna za igru Pokemon Go, koja je zaradila oko 900 miliona dolara pute in-app kupovine. To znači da je Pokemon Go nadmašio i prvu godinu svog postojanja po prihodima nakon što je 2017. godine zabilježen pad broja igrača te zarada. Međutim, ova igra je napravila veliki povratak.

Inače, besplatne igre naprave ogroman uspjeh u zaradi i popularnosti te polako gube na popularnosti ili pak započnu skromno te polako rastu do vrhunca popularnosti i finansijskog uspjeha. Međutim, Pokemon Go nije slijedio nijedan od tih trendova. Nakon izuzetno uspješne 2016. godine u kojoj je igra postala viralna senzacija i zaradila 832 miliona dolara, popularnost je naglo opala pa je zarada 2017. godine iznosila 582 miliona dolara. Međutim, uvođenje novih mogućnosti poput trgovine i borbi, kao i poboljšanih AR edekata kamere, zarada je ponovo povećana 2018. godine na 816 miliona dolara.

Sensor Tower procjenjuje da je kompanija Niantic zaradila više od 3,1 milijardu dolara do danas na igri Pokemon Go. Međutim, ne ide sav novac developeru aplikacije jer Niantic ima dogovor o dijeljenju prihoda s kompanijom The Pokemon Company čiji znatan dio posjeduje Nintendo.

Ipak, dio kolača je Nianticu pomogao da postane vodeći AR developer i jedan od od najuspješnijih kreatora aplikacija u industriji.