Ogroman novac
2

Nintendo na mobilnim igrama ostvario prihod veći od milijardu dolara

D. B.
Kompanija Nintendo je na svojim mobilnim igrama namijenjenim uređajima s operativnim sistemima Android i iOS ostvarila prihod veći od milijardu dolara.

Ogroman dio ovog prihoda ostvaren je zahvaljujući popularnoj besplatnoj igri "Fire Emblem Heroes" koja se pojavila 2017. godine. Od tada je ova igra "zaradila" 656 miliona dolara, više od svih ostalih igara zajedno. U ovoj igri igrači koriste i troše iteme da dobiju nove likove s različitim sposobnostima i karakteristikama.

Za razliku od igre Fortnite, u kojoj igrači mogu kupiti nove skinove za pravi novac ili ih zaraditi kroz Battle Pass, u igri Fire Emblem Heroes sve dolazi nasumično tako da igrač iz prvog pokušaja može dobiti rijetkog lika, ali i potrošiti stotine dolara i uz to nikad ne dobiti ono što žele.

Developer Intelligent Systems konstantno dodaje nove i sve moćnije likove, uključujući i one koji su sezonski tematizirani i dostupni samo određeno vrijeme, a upravo to donosi novac.

Prvim Nintendovim mobilnim eksperimentom Super Mario Run kompanija nije zadovoljna. Igra je bila sasvim dobra, ali nije bila veoma slična klasičnim Mario igrama. Prodavala se po cijeni od 9,99 dolara, a Nintendo je smatra "razočarenjem" iako je preuzeta 200 miliona puta.

Fire Emblem Heroes je dobra igra te predstavlja taktičku borbu viđenu na igrama za konzole, ali u manjem i bržem formatu za igranje "u hodu".