Tehnologija
1.6k

"Pokemanija" zahvatila i BiH: Organizovano grupno hvatanje Pokémona u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Nintendova interaktivna igrica Pokémon GO za samo nekoliko dana zaludjela je svijet, a "Pokemanija" nije zaobišla ni našu zemlju.

Već sada u tramvajima i na ulicama glavnog grada BiH možete vidjeti ljude koji hodaju okrećući svoje mobitele oko sebe i podižući ih gore-dolje, a sve s ciljem da ispune misiju i uhvate Pokémona koji se nalazi možda baš "na vašem ramenu".

U Sarajevu će čak biti organizovan i događaj pod nazivom "Grupno hvatanje Pokémona" u Parkuši, a organizatori ovog događaja pozvali su sve da dođu u što većem broju i zabave se. Grupno hvatanje Pokemona najavljeno je za petak, 15. jula od 17:00 sati.

Drugo grupno hvatanje Pokemona organizira i Termalna rivijera Ilidža u subotu, 23. jula. "Pokemanija na Termalnoj rivijeri - Gotta Catch 'em All", a održava se od 10 do 22 sata.

Pokémon GO je igrica koja je lansirana prošle sedmice i postala je broj 1 među besplatnim aplikacijama na Apple Storeu.

Igra je koncipirana tako da igrači mogu pronaći i hvatati Pokémone, kao i boriti se sa drugim Pokémonima. Za sve to je neophodno da hodaju do određenih lokacija. Igrica koristi GPS na telefonu preko kojeg pronalazi Pokémone na mapi vašeg grada.

Različiti Pokémoni žive u različitim dijelovima svijeta tako da se recimo vodeni Pokémoni mogu pronaći samo blizu vode.

Do sada je prijavljen veliki broj komičnih i čudnih situacija gdje su igrači "hvatali" Pokémone u policijskim stanicama, porođajnoj sali, pa čak i u Muzeju holokausta u Washingtonu.