Tehnologija
2

Počelo testiranje "pruge" za revolucionarni sistem transporta Hyperloop One

Klix.ba
Revolucija u transportu zvana Hyperloop One kojom bi put od Evrope do Kine trajao samo 24 sata uskoro bi mogla postati stvarnost. Objavljene su fotografije testiranja "pruge" za Hyperloop koji će dostizati brzinu od 1.120 kilometara na sat.

Testiranje je urađeno u Nevadi, a ako bude uspješnu, konstrukciju će praviti u Dubaiju kako bi ga sistemom Hyperloop One spojili s Abu Dhabijem. Put bi trajao svega 10 minuta.

Testne pruge su napravljene od serije cijevi prečnika 3,3 metra, a bit će duge 500 metara. Javna testiranja će se raditi sljedeće godine.

"Napredovali smo u vrlo kratko vrijeme i naš tim koji se sastoji od 240 radnika radi neumorno na uklanjanju svih prepreka u udaljenosti, vremenu i redizajniranju transporta", rekao je suosnivač Josh Geigel.

Sistem je izumio Elon Musk, osnivač Tesla Motorsa, PayPala i kompanije SpaceX koja se bavi istraživanjem svemira. Musk je koncept za Hyperloop predstavio 2013. godine, ali više nije direktno uključen u njegov razvoj.

Putnici bi se nalazili u kapsulama koje bi se kretale uz pomoć zraka u cijevima s niskim pritiskom.

Pristalice i eksperti iz polja tehnologije tvrde kako će ovaj sistem prevoza biti najsigurniji i najbrži, dok kritičari smatraju da je skupo, nesigurno i podložno mjesto za terorističke napade koji bi napravili katastrofu velikih razmjera.