Nova Noina arka
0

Plutajući grad će biti otporan na loše vremenske uslove

Sarajevo-x.com
Iako izgleda kao neki objekat iz naučnofantastičnih filmova, ova bizarna plutajuća metropola bi mogla biti rješenje za gradove koji su uništeni ekstremnim vremenskim uslovima.

Ova nevjerovatna struktura je visoka 365 metara i zauzima površinu od 2.787.091 kvadratnih metara, a dizajnirana je tako da bude dom 40.000 stanovnika. Sadrži apsolutno sve što se očekuje od jednog normalnog grada, od hotela, prodavnica, kasina, pa do škola. Ovaj futuristički grad čak sadrži i vrtove, specijalne brze liftove, pa i pokretna šetališta za pješake. Planovi ovakvog grada su inspirisani uništenjem američkog grada New Orleansa kojeg je opustošio uragan Katrina 2005. godine. Uragan je napravio toliku štetu da je ova zajednica i dan danas u procesu obnove.

Grupa dizajnera sa sjedištem u Bostonu su predložili izgradnju plutajućeg grada koji bi bio na obali Mississippija i koji bi trebao spriječiti sličnu tragediju. Trokutasti futuristički grad, nazvan New Orleans Arcology Habitat ili skraćeno NOAH, otporan je na jake vjetrove jer ih propušta kroz svoju strukturu, čime uragan ima mali ili nikakav utjecaj na zajednicu.

Dizajner ovog koncepta, Kevin Schopfer, objasnio je da je njegov tim imao tri stvari na umu kada su zajednički planirali NOAH-a.

"Prvi izazov je bio da se prevaziđu oštećenja zbog loših vremenskih uvjeta. Potreba da se osigura stabilno i sigurno okruženje je najvažniji faktor za oporavak ekonomije New Orleansa. Drugi je izazov to što New Orleans ima previše vode. Grad je izgrađen na i ispod nivoa mora, što ga čini podložnim poplavama i olujnim talasima. Treći izazov je to što je grad izgrađen na mekanom tlu, mulju i glini. Naše rješenje je da iskoristimo ove probleme i napravimo plutajuću urbanu platformu. Plan je napraviti dom za zajednicu od 40.000 stanovnika koja će imati školu, prodavnice, hotele, parking, radna mjesta i slično", rekao je Schopfer.