Za sedam putnika
2

Planar je hibridni leteći taksi iz Južne Koreje

D. B.
Korejski eVTOL startup Plana je na društvenim mrežama saopćio da je skupio 9 miliona dolara za finansiranje projekta letećeg taksija.

Radi se o VTOL letećem taksiju koji može dostići brzinu do 350 km/h te transportovati do sedam putnika na udaljenost do 500 km.

Renderi koncepta otkrivaju njegov prepoznatljiv izgled, dug i tanak trup koji se podiže i prelazi u gornja glavna krila, a tu je i par oštrih krilaca postavljenih niže i naprijed, kao i rep.

Za pogon se koristi šest propelera sa po pet lopatica (oštrica) koji se mogu naginjati. Stražnja dva propelera se naginju prema dolje, a ostali prema gore. To je zbog činjenice da su postavljeni za potisak u režimu krsterenja, a ako bi se naginjali prema gore kao i ostali, morali bi obrnuti rotaciju prilikom prelaska u mod krstarenja. Ovo je dobro za dinamiku leta, ali su propeleri u nivou tla tako da ljudi jedva mogu proći pored njih. Čelnicima kompanije Plana to baš i ne smeta, posebno jer su i prednji propeleri u nivou prsa.

Čini se da je letjelica pogodna za regionalni zračni transport, ali će se na nju čekati duže u odnosu na slične letjelice drugih kompanija koje svoje komercijalne certifikate očekuju 2024. godine. Plana je kao rok zacrtala 2028. godinu s tim da bi testni primjerak trebao biti proizveden do 2024. godine.