{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PIN Skimmer: Aplikacija koja uspješno krade PIN

12.11.2013. u 10:42
2
8
PIN Skimmer: Aplikacija koja uspješno krade PIN
2
PIN Skimmer: Aplikacija koja uspješno krade PIN
Naučnici Univerziteta u Cambridgeu napravili su aplikaciju PIN Skimmer, koja uspješno očitava PIN unesen pomoću ekrana osjetljivog na dodir.
Aplikacija koristi mikrofon i kameru ugrađene u sami mobitel. Mikrofon detektuje trenutak kada korisnik dotakne ekran, dok kamera analizira njegovo lice. Aplikacija zatim povezuje prikupljene informacije te na osnovu njih uspjeva prepoznati položaj korisnika i njegovog mobitela te odrediti mjesto dodira na ekranu i pročitati utipkani PIN.

Aplikacija je uspješno testirana na Googleovom Nexusu S i Samsungovom Galaxyju S3, gdje je uspješno očitala četverocifreni PIN u više od 50 posto slučajeva (nakon pet pokušaja). Osmocifreni PIN uspješno je očitan u više od 60 posto slučajeva.

Istraživački tim iznenađen je uspjehom aplikacije, a navode kako se nisu bavili tehnologijama za sprječavanje zloupotrebe ovakvog načina prikupljanja privatnih podataka. Upozoravaju kako postoji određeni rizik da hakeri iskoriste ovu aplikaciju kao mogućnost za neovlašten pristup u tuđe pametne telefone.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: