Značajna oprema
7

Pet stvari koje trebate istražiti kad kupujete gaming laptop, ovo su Dell i Lenovo favoriti

Gaming oprema bitna je za potpuni ugođaj (Ilustracija: Shutterstock)
Gaming oprema bitna je za potpuni ugođaj (Ilustracija: Shutterstock)
Za sve strastvene gamere, ali i sve druge koji žele vrhunski doživljaj, pronalaženje savršenog laptopa može biti izazovan zadatak. S toliko opcija na tržištu, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora prije nego što donesete odluku.

Stoga, bitno je uzeti u obzir najvažnije elemente kako biste napravili pravi izbor, kao i prave preporuke gaming laptopa koji će vas dugo vjerno služiti bez prekida ili usporavanja.

Moguće je da će vam to olakšati pretragu i odgovoriti na većinu vaših pitanja.

Najvažnije stavke pri izboru gaming laptopa

Display - Veličina ekrana, rezolucija i brzina osvježavanja značajno utječu na naše iskustvo igranja. Što je veća rezolucija, više piksela se pojavljuje na ekranu, što može donijeti jasniju sliku. Gamerski laptopi bi trebali imati najmanje 15,6-inčni ekran, rezoluciju od barem 1920x1080 Full HD i brzinu osvježavanja od barem 144 Hz kako bi radnju na ekranu bilo što ugodnije pratiti.

Grafička kartica - Birajte grafičku karticu koja ima dovoljno snage za obradu velikih količina grafike. Jedan od najpoznatijih proizvođača je NVIDIA s veoma pouzdanim grafičkim karticama.

Procesor i RAM - Procesori idealni za gaming laptop bi trebali biti u rangu Intel Core i7 ili viši ili AMD Ryzen. Želite li ozbiljniji multitasking, računajte na najmanje 8 GB RAM memorije.

Portovi - Kupite li laptop s premalo portova za periferne uređaje, kao što su miš ili slušalice, za kratko vrijeme to će negativno utjecati na vaše aktivnosti. Umjesto da pokušavate dodati nove USB portove na svoj laptop, pri kupovini vodite računa o ovom važnom segmentu.

Težina i hlađenje - Težinu prilagodite svojim potrebama i životnim navikama. Ako često putujete, onda će vam biti od koristi laganiji i tanji laptop. Ipak, vodite računa da igranje igara zahtijeva puno resursa i može dovesti do zagrijavanja laptopa te se pobrinite da vaš izbor ima učinkovit sistem hlađenja kako ne bi došlo do pada performansi.

Preporuke za gaming laptope

Želite li svoju igru podići na novi, viši nivo, Lenovo IdeaPad Gaming 3 laptop sa ekranom od 15,6 inča je idealan izbor. S najnovijom generacijom procesora Intel Core i7-11370H (4C, up to 4.8GHz)i NVIDIA GeForce grafičkom karticom, DDR4 memorijom i PCI i SSD opcijama za pohranu, ovaj laptop je pouzdano, tiho i kristalno jasno rješenje za besprijekornu igru. Uživajte u FHD ekranu rezolucije 1920x1080p sa Anti-glare opcijom i brzinom osvježavanja od 120 Hz i ne brinite o zagrijavanju, bez obzira kako dinamična bila vaša igra. Dodamo li svemu elegantan izgled i bateriju koja traje 8 sati, vjerujemo da su to odlični razlozi da istražite posebnu ponudu BH Telecoma u kojoj ovaj model može biti vaš po cijeni već od 89 KM mjesečno.

Drugi favorit u ponudi je Dell Gaming G15, laptop sa snažnim AMD Ryzen 7 6800H procesorom, 16 GB RAM memorije i brzim SSD diskom kapaciteta 1 TB, koji vam pruža dovoljno snage za pokretanje zahtjevnih igara i multitasking. Ovaj laptop dolazi sa impresivnom grafičkom karticom NVIDIA RTX 3060, koja omogućava visoko kvalitetno igranje sa izvanrednom grafikom i brzinom. Moderan i privlačan dizajn upotpunuje tanki okvir, 15,6-inčni FHD ekran i osvijetljena tastatura, tako da ovaj laptop iz Della uspješno kombinuje stil i funkcionalnost. Također, dolazi sa operativnim sistemom Windows 11 Pro, a brojni priključci, među kojima su USB Type-C, USB 3.2 i HDMI, omogućavaju jednostavno povezivanje sa vanjskim uređajima i dodacima. Ovaj laptop u ponudi BH Telecoma košta 142,41 KM mjesečno, a više informacija potražite na ovom linku.