Tehnologija
0

Peking negira umiješanost u hakerske napade na Google

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kineska vlada odbacila je danas svaku mogućnost učešća u hakerskim napadima na američku internet kompaniju Google, javili su kineski državni mediji.

"Optužbe da je kineska vlada učestvovala u hakerskim napadima neosnovane su i cilj im je da okleveću Kinu. Čvrsto smo protiv toga. Kina je kao država najveća žrtva hakera, jer je na internetu neprestano suočena sa virusima i sličnim softverskim napadima", rekao je portparol kineskog Ministarstva za industriju i informacionu tehnologiju - prenosi Novinska agencija Sinhua.

Google je vijest o napadima objavio 12. januara, uz najavu da će zaustaviti cenzuru rezultata pretraga i da će se možda povući iz Kine.

Neimenovani zvaničnik iz kancelarije državnog Vijeća za informacije rekao je da je kineska regulativa u internetskoj industriji u skladu sa kineskim nacionalnim uslovima i sa sličnim pravilima u većini država.

Kineska vlada cenzuriše informaciju za koju smatra da može podstaći rušenje državne vlasti, nasilje i terorizam ili ako ima pornografski sadržaj. 

Peking takođe blokira osjetljiva pitanja - kao što su informacija o kršenju ljudskih prava, Tibetu ili gušenju protesta 1989. na trgu Tijanmen.