Tehnologija
19

Pazite šta objavljujete, Facebooku su dostupne sve informacije o korisnicima

Klix.ba
Marketing stručnjaci za najavljenu igricu "Watch Dogs" greškom su dozvolili korisnicima da provjere kako su podesili podešavanja privatnosti na svom Facebook profilu.

Kampanja Digital Shadow traži zahtjev za pristup računu korisnika i potom izvlači informacije da bi kreirala sveobuhvatan dosije računa korisnika kao da su meta serijskog ubice.

Digital Shadow prvo pokaže korisnicima fotografije koje su označili kao javne, a zatim nastavi istraživanje njihovih prijatelja. Nakon toga, pokazuje korisniku s kojim Facebook prijateljima ostvaruje najviše interakcije, a s kojima uopće ne komunicira.

Digital shadow se ne zaustavlja na tome. Donosi i informacije kada su korisnici najaktivniji na Facebooku i gdje na svijetu ih je najlakše pronaći. Također, procjenjuju potencijalnu plaću baziranu na nivou edukacije i funkciji koju obavljaju, kao i listu mogućih passworda kojima bi se mogao hakirati njihov račun.

Pored toga, čak i kreira karakterni profil osobe zasnovan na njenim aktivnostima.

Međutim, ova marketinška kampanja je onoliko uspješna koliko su loše postavke korisničkog profila.

Iako je ovo mudar marketiški potez za igru koja dozvoljava da "hakirate u tuđi život", ovaj alat kampanje Digital Shadow je fascinantan za svakoga ko je objavio informacije na Facebooku. Čak bi mogao natjerati korisnike da ponovo razmotre svoje postavke profila i siurnosti.

"Watch Dogs" će biti objavljen za PC, Wii U, Xbox One, Xbox 360, Playstation3 i Playstation 4 već 27. maja ove godine.