{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pametna" ulična rasvjeta se "gasi" kada prolaznici prođu

S
14.7.2011. u 19:06
0
18
"Pametna" ulična rasvjeta se "gasi" kada prolaznici prođu
0
"Pametna" ulična rasvjeta se "gasi" kada prolaznici prođu
Ukoliko novi sistem rasvjete bude uspješno testiran u Holandiji, troškovi za električnu energiju će biti znatno smanjeni, kao i emisija CO2.
Na Tehnološkom univerzitetu Delft se testira "pametna" ulična rasvjeta koja koristi čak 80 posto manje električne energije u odnosu na današnje sisteme ulične rasvjete, a njeno održavanje je također znatno jeftinije.

Sistem čine ulične svjetiljke sa LED osvjetljenjem, senzori za pokret i bežična komunikacija. Ova kombinacija omogućava veliku uštedu električne energije, jer su svjetla gotovo ugašena ukoliko nema prolaznika, automobila u pokretu, biciklista i slično.

Holandija troši više od 300 miliona eura godišnje na električnu energiju koju koristi ulična rasvjeta. Mreža uličnog osvjetljenja emituje preko 1,6 miliona tona CO2 godišnje.

No, sistem nove rasvjete funkcioniše drugačije. Ova svjetla se zapravo ne gase potpuno, nego je njihov intenzitet smanjen na samo 20 posto standardne snage.

Radnici koji su zaduženi za održavanje više ne moraju tražiti kvarove u sistemu jer svjetiljke automatski šalju informacije u kontrolni centar o eventualnim problemima, piše Daily Mail.

Testovi novog sistema ulične rasvjete su u toku, a ukoliko budu uspješni, novi sistem će se uskoro početi primjenjivati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: