Tehnologija
18

Pametna četka pazi da ne lomite kosu i daje vam savjete

Klix.ba
Kozmetički gigant L'Oreal predstavio je na sajmu tehnologije CES u Las Vegasu pametnu četku za kosu opremljenu senzorima koji omogućavaju korisnicima da poboljšaju svoje tehnike češljanja.

Četka nazvana "The Hair Coach" prodavat će se za nešto manje od 200 dolara, a između ostalog sadrži mikrofon, žiroskop i akcelerometar. Također i vibrira ako se prejako češljate.

Ova četka je samo jedna od kozmetičkih sprava najavljenih na ovogodišnjem CES-u. Njen mikrofon snima zvuk lomljenja kose, a drugi senzori koriste se kako bi vlasniku donijeli izgled frizure kakav želi. Registrovane podatke dijeli putem bežičnog interneta ili Bluetootha sa aplikacijom, a softver te informacije koristi za procjenu kvaliteta kose i prati učinke različitih rutina njenog održavanja te preporučuje proizvode.

"Iznenadili biste se koliko je žena širom svijeta zabrinuto zbog pucanja kose", kazao je potpredsjednik L'Orealovog odjela istraživanja i inovacija Guive Balooch za BBC. "Jedan od glavnih izazova prilikom češljanja kose upravo je pažnja kako ne četkati previše i sačuvati vlakna".