Jedan ima i državljanstvo
8

Ovo su "najstrašniji" roboti na svijetu: Komuniciraju, pomažu i istražuju

B. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki poslovni magazin Forbes je izdvojio proizvođače robota čije je inovacije nazvao "najstrašnijim". To se odnosi na robote čije su sposobnosti nevjerovatne - u mogućnosti su da izvršavaju radnje u saradnji sa čovjekom. To su roboti kojima je stvorena pretpostavka da u budućnosti budu još napredniji.

Jedan od takvih robota je nazvan Aibo, a njegov tvorac je kompanija Sony. Riječ je o robotičkom psu iz 2018. godine, a osmišljen je kao zamjena za stvarnog psa - kućnog ljubimca, piše Forbes. Inteligencija ovog robota je iznimna. Između ostalog, može prepoznati izgled lica i glas svog vlasnika, prilagoditi se osobnosti vlasnika i ponašati se u skladu sa stečenim iskustvom zahvaljujući algoritmu. Ovaj kućni ljubimac košta tri hiljade dolara. Spada među najnaprednije robote dostupne na tržištu.

Impresionira i Hondin humanoidni robot Asimo. Osposobljen je da samostalno uči i penje se stepenicama. Predstavljen je prije 20 godina, a također može komunicirati s ljudima.

I automobilski proizvođač Toyota ima svog robota. Nazvali su ga THR-3 (Treća generacija Toyotinih humanoidnih robota). Konstruisan je za različite namijene, a neke od njih su čišćenje, izgradnja, njega i druženje s ljudima. Njime je moguće upravljati daljinskim upravljačem. To nije sve. Osoba može "ući u njega" i pomjerati njegove udove. Navodi se da je upotreba THR-3 poželjna kod aktivnosti gdje potpuna autonomija robota može biti opasna.

Kompanija Boston Dynamics je napravila robota Spot. Njegova cijena od 70.000 dolara sugerira o kakvoj naprednoj inovaciji je riječ. Prije svega, koristio se na gradilištima, za istraživanja NASA-e, kao i prilikom posmatranja učinkovitosti fizičkog distanciranja tokom pandemije koronavirusa u Singapuru.

Bot Retail je Samsungov robot čija je svrha da ljudima pomogne tokom kupovine. Olakšava kretanje kupcima u trgovinama i daje im prijedloge za proizvode koji bi ih mogli interesovati. Može plaćati i analizirati ljudski govor.

Aquanaut je robot podmornica. Kompanija Huoston Mechatronics je njegov tvorac, a služi za radove na vodi i pod vodom, a koji su opasni po ljude.

Univerzitet u Osaki je 2007. razvio robot CB2 u cilju da njime proučavaju neurološki razvoj beba. Prepoznavanjem lica, razumijevanjem emocija i fizičkih reakcija istražuje kognitivni razvoj čovjeka.

Sophia je prvi robot u svijetu koji je dobio državljanstvo. U ovom slučaju je to državljanstvo Saudijske Arabije. Forbes smatra da je ovaj robot kompanije Hanson Robotics "najstrašniji" u odnosu na druge. Liči na britansku glumicu Audrey Hepburn. Ima realistične izraze lica i prirodan, ljudski govor. Komunicira na osnovu naprednih algoritama. Jednom prilikom je poručio da "želi uništiti ljude". Da li je to bio tehnički propust - nije poznato.