Novi operativni sistem
0

Ovako izgleda Microsoft Windows 11

D. B.
Microsoftov operativni sistem Windows 11 postoji, a sada je djelomično otkriven njegov izgled.

Na društvenim mrežama su se prvobitno pojavila dva screenshota Windowsa 11, koja su otkrila centralizirani Start meni sa zaobljenim uglovima. To dosta podsjeća na Windows 10X, posebno jer je taj OS imao Start meni s centralizovanim ikonicama.

Nakon tih screenshotova su neki korisnici društvenih mreža došli do Windowsa 11 i sami ga instalirali, tako da su malo "pokvarili" planove Microsofta da ga predstavi 24. juna.

Analizom je utvrđeno da se Windows 11 ne razlikuje značajno od Windowsa 10 po dizajnu, ali su primjetne promjene korisničkog interfejsa. Osim zaobljenih uglova, su su i nove kontrole za pozicioniranje prozora na određeno mjesto na ekranu. Čini se da je ova mogućnost praktičnija od povlačenja aplikacija.

Redizajnirana Xbox aplikacija je sada integrisana direktno u Windows te je korisnicima lako da pronađu sve svoje Game Pass naslove.

Sada kada vidimo kako Windows 11 izgleda, postaje jesno zašto je Microsoft u potpunosti odustao od Windowsa 10X. Taj OS je bio prije svega namijenjen za uređaje s dva ekrana kao što su Surface Neo, ali je prošle godine Microsoft objavio da se okreće tipičnim laptopima s jednim ekranom.

Međutim, Microsoft nema dobra iskustva s verzijama Windowsa 10, a dokaz je i fijasko s Windowsom 10 S.

Šest godina je prošlo od pojave Windowsa 10, tako da je došlo vrijeme za potpuno nvoi OS. Korisnici se nadaju da će biti bolji na tabletima ARM uređajima i kompjuterima s dva ekrana.