Za vožnju astronauta
13

Ovako izgleda konceptni rover za Mjesec inspirisan Škodinim Enyakom

D. B.
Vozila u svemiru nisu ništa novo, no kompanija Xtend Design se pobrinula da se ne zapostavi automobilska industrija sa Zemlje dok se čovječanstvo širi izvan naše planete.

Xtend Design je predstavio koncept električnog lunarnog rovera na događaju Czech Space Week ranije ovog mjeseca. Riječ je o roveru Luniaq baziran na MMSEV (Multi-Mission Space Exploration Vehicle) vozilu američke svemirske agencije NASA, ali je dizajn inspirisan Škodinim modelom Enyaq.

Rover je dizajnirao Tomas Rousek, svemirski arhitekt u kompaniji Xtend Design koji je ranije radio u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon.

"Želimo inspirisati ljude i pokazati im kako možemo progresivno razvijati naše tehnologije te jednog dana živjeti i voziti se na drugim mjestima osim na Zemlji", kazao je Rousek.

Rover je zamišljen s Michelinovom tehnologijom guma pod nazivom Tweel koje su otporne na pucanje, a njegovi veliki prozori bi bili napravljeni od providnog aluminija. To bi ih učinilo izdržljivijim od stakla.

Polietilenski slojevi bi štitili astronaute od radijacije, dok bi stereoskospke kamere postavljene na roveru omogućavale istraživanje trena i pomagale pri autonomnim operacijama.

U stražnjem dijelu rovera je zamišljen suitport odjeljak koji bi omogućavao astronautima da direktno ulaze u odijela bez rizika da prašina ili druge čestice završe u kabini. Baterije bi napajale rover, a punile bi se pomoću solarnih panela na krovu.

Da li će rover biti proizveden, zasad nije poznato.