Pegasus je dug 88 metara
39

Ovako izgleda koncept prve jahte napravljene 3D printerom: Nulta emisija i gotovo neograničen domet

D. B.
Dizajner Jozeph Forakis je predstavio prvi koncept superjahte napravljene pomoću 3D printera.

Jahta nazvana Pegasus duga je 88 metara te dolazi sa reflektirajućim "Solarnim krilima" koja joj omogućavaju da ima neograničen domet bez emisije gasova.

Ideja za futurističku jahtu začeta je na plaži otoka Koufonissi u Grčkoj, a Forakis tvrdi da je "inspirisan da napravi jahtu što bližu moru i prirodi, napravljenu od oblaka koji lebde iznad vodene linije postajući praktično nevidljivi".

"Želja za nevidljivošću" je motivisala Forakisa da razvija istinsku jahtu bez emisija, koja je nevidljiva kako svojim dizajnom, tako i utjecajem na okolinu. On i njegov tim su upotrijebili napredne tehnologije, postojeće i one koje su u razvoju, kako bi postigli neviđen nivo održivosti i dometa.

Tim planira koristiti i robotsko 3D printanje da napravi mrežasti okvir koji integriše trup i nadogradnju broda.

"Rezultat je izuzetno čvrsta i lagana struktura koja se može proizvesti korištenjem manje energije, materijala i vremena u poređenju s konvencionalnom konstrukcijom", kazao je Forakis.

Jahta ima srebrnastu metalik završnu obradu koja joj omogućava da se stapa s okolinom poput kameleona s bojama i kretanjem vode dok višeslojna efemerna staklena krila reflektiraju oblake i nebo.

U unutrašnjosti jahte je "drvo života" koje je "živući, dišući spomenik majci prirodi i jezgro hidroponske bašte koja daje svježu hranu i pročišćava zrak".

Baza drveta se može pratiti do reflektirajućeg bazena na donjoj palubi. Na ovom nivou je drvo okruženo vrtom za hidroponsku meditaciju.

Drvo se proteže vertikalno kroz sva četiri nivoa broda, a prati ga spiralno stepenište koje omogućava pristup svakom spratu.

Na najvišem nivou je glavni apartman s privatnom terasom, koji je namijenjen vlasniku jahte.

Jahta posjeduje i bazen u stilu akvarija upotpunjen velikim horizontalnim prozorima koji se pretvaraju u otvorene balkone. Otvoreni beach klub je opremljen balkonima na sklapanje, a može se pretvoriti u zatvoreni solarij s kliznim staklenim panelima na stropu.

Jahta Pegasus je dizajnirana tako da ponudi nultu emisiju ugljika i gotovo neograničen domet. Za dodatnu snagu u vrijeme kada nema sunca, solarna energija se koristi za pretvaranje morske vode u vodik. Dobijeni vodik se pohranjuje u litij-jonske baterije za korištenje po potrebi.