Val protesta u Abu Dhabiju
1

Otvorio profil na Facebooku i tvrdio da je Allah

Sarajevo-x.com
Sporni profil na Facebooku
Sporni profil na Facebooku
Na Bliskom Istoku podigla se velika prašina nakon što je jedan korisnik Facebooka iz Abu Dhabija otvorio profil i tvrdio kako je upravo on Allah dž.š.

Svim internet provajderima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima naređeno je da korisniku, čije ime nije poznato javnosti, blokiraju prisup Internetu.

Korisnik je navodno kreirao profil na Facebooku, nazvan "Bog i poslanici", te tvrdio da je Allah, i neprestano ispisivao ajete za koje je tvrdio da su iz Kur'ana, kako bi time potkrijepio svoje tvrdnje. Također isticao je kako piše novu knjigu koja će potvrditi da je on Bog, te da korisnici mogu putem Facebooka dobiti od poslanika odgovore na sva pitanja koja ih interesuju.

Nakon što je korisnik primijećen uslijedio je val protesta, a mnogi su pozvali korisnike Facebooka da bojkotuju tu društvenu stranicu dok se korisnik ne ukloni.

Regulatorna agencija u Abu Dhabiju odlučila je zabraniti tom korisniku korištenje Interneta, no i nakon toga su uslijedili protesti pojedinih grupa koje tvrde se takvom odlukom uvodi cenzura.

Mohammad Al Ganem, generalni direktor Regulatorne agencije kazao je kako je odluka o zabrani Interneta korisniku ispravna jer je uvrijedio islam.

"Agencija je zaprimila brojne pritužbe gnjevnih građana koji smatraju da je taj korisnik uvrijedio Boga, proroka, vjeru i Sveti Kur'an“, kazao je Ganem.

No Oliver Bassile, izvršni direktor Reportera bez granica smatra kako je cenzura bila pogrešna odluka.

"To je sloboda izražavanja. Na Internetu se može pronaći više kritika religija, no to je cijena koja se plaća zbog slobode tog medija. Morate prihvatiti i loše strane Interneta, ako želite da imate slobodu i pristup svemu što poželite“, istakao je Bassile.

Glasnogovornik Facebooka bio je nedostupan, prenosi Daily Telegraph.