Stižu naredne godine
11

Otkriveni novi detalji o Galaxyju S10 i sklopivom smartphoneu

Klix.ba
Samsung će predstaviti tri Galaxy S10 modela i dugoočekivani sklopivi smartphone naredne godine, barem tako javlja Bloomberg prenoseći informacije koje su otkrili analitičar Ming-chi Kuo i južnokorejski mediji.

Galaxy S10 i S10 Plus će imati zakrivljene OLED ekrane s integrisanim senzorom za otisak prsta, tehnologojom koja je viđena kod nekih kineskih smartphonea ove godine, ali koju Samsung još nije implementirao. Mobiteli će također imati tri stražnje kamere, dok će selfie kamera biti "vidljiva i spakovana ispod ekrana". Još uvijek nije jasno šta ovo zapravo znači iako kruže glasine da Samsung radi na ekranima s malim rupama kako bi se smjestile kamere ispod samih panela.

Bloomberg navodi da Samsung testira S10 prototipe bez utora za slušalice, ali da to ne znali da je donesena konačna odluka o njihovom uklanjanju.

Treći Galaxy S10 model će biti jeftinija verzija bez zakrivljenog ekrana i vjerovatno bez senzora za otisak prsta integrisanog u ekran. Kuo je još u julu kazao da će taj senzor biti pomjeren na bočnu stranu uređaja.

Samsung je predstavljao lite verzije svojih Galaxy S smartphonea u prošlosti, ali su oni malo toga dijelili s flagship uređajima te su dolazili tek nekoliko mjeseci nakon boljih modela.

Samsung je u razgovorima s Verizonom kako bi se u SAD-u pojavila 5G verzija Galaxyja S10.

Pojavile su se i nove informacije o dugoočekivanog sklopivog smartphonea koji se razvija pod kodnim imenim "Winner". Samsung navodno još nije odlučio da li će se uređaj savijati, odnosno sklapati vertikalno ili horizontalno. Taj smartphone navodno neće imati senzor za otisak prsta integrisan u ekran zbog tehničkih poteškoća koje se odnose na tehnologiju ekrana. Ekran od 4 inča će se koristiti kada je smartphone sklopljen, dok se prilikom otvaranja smartphonea dobija mnogo veći ekran. Sličan koncept je pokazan 2014. godine.

Jedno je sigurno, 2019. godina će biti izuzetno važna za Samsungov mobilni odjel.