U Vijetnamu
0

VIDEO / Otkriven novi tajni prototip iPhonea 4G

Sarajevo-x.com
Drugi prototip sljedeće generacije iPhonea 4G otkriven je u Vijetnamu i, prema svemu sudeći bez dozvole Applea. Tajni uređaj, za koji eksperti tvrde da je sličan nedavno pronađenoj verziji u Silikonskoj dolini, dobio je prodavač opreme za mobitele u gradu Ho Chi Minh.

Ostaje nejasno kako je uređaj, koji ima prednju kameru i Appleove oznake, stigao u Vijetnam i da li je uopšte riječ o Appleovom proizvodu. Neki tvrde da je možda riječ o lažnom kineskom modelu.

Ako se ova informacija ispostavi tačnom, to će biti drugi veliki propust u legendarnom Appleovom sigurnosnom zidu u isto toliko mjeseci.

U martu je blog Gizmodo objavio detalje prototipa 4G, nakon što ga je otkupio od bloggera koji je uređaj pronašao u baru u SAD-u.

Prema posljednjim informacijama Steve Jobs je lično pokušao zaustaviti objavu uređaja. Njegovi advokati tvrde da bi objavljivanje uređaja načinilo nepopravljivu štetu kompaniji.

Uređaj je blogu Gizmodo prodao 21-jednogodišnji blogger Brian Hogan za pet hiljada dolara. Policijske snage vode istrage o ovom slučako, nakon što je Apple objavio da je prototip ukraden.

Nove fotografije i video iPhonea 4G objavio je vijetnamski site Taoviet.vn. Telefon na fotografijama gotovo je identičan onome koji je u martu objavio Gizmodo.

Vlasnik prodavnice mobitela Tran Manh Hiep rekao je da uređaj nije njegov i da mu ga je pokazala mušterija, piše Daily Telegraph. Hiep je snimio uređaj i postavio video na forum na kojem je moderator.

Prema web stranici MacRumors, na fotografijama novog iPhonea nalazi se oznaka N90, što je kodno ime novog Appleovog proizvoda. Navodi se i da je vijetnamski biznismen iPhone 4G kupio u SAD-u gdje je kupovao iPad.

Blog Engadget objavio je da je u koemntarima na stranici piše da je taj čovjek mobitel plato četiri hiljade dolara.

Iako mnogi sumnaju u autentičnost proizvoda tvrdeći da se radi o lažnom kineskom modelu, Hiep je rekao da je pravi Appleob proizvod, jer radi sa drugim proizvodima tehnologijskog giganta.

"To je pravi iPhone, jer sam ga priključio na Mac koji ga je prepoznao kao Appleov proizvod. Priključio sam ga na iTunes i prepoznat je kao Appleov uređaj", rekao je Hiep.

Prema Gizmodu, nova verzija uređaja ima prednju kameru za video chat, blic i poboljšanu glavnu kameru sa većim objektivom.

Apple ljubomorno čuva svoje proizvode, posebno iPhone. Prošle godine kompanije je od iPhonea zaradila 13 milijardi dolara, gotovo trećinu prodaje kompanije.

Očekuje se da će iPhone 4G u prodaji biti tokom ljeta.