Tehnologija
0

Otisak prsta - od forenzike do kompjutera

Sarajevo-x.com
Otisak prsta, jedan od prirodnih načina identifikacije, iz forenzičkih laboratorija ulazi i u svijet tehnologije. U posljednje vrijeme sve je više naprava koje na sebi imaju sistem za skeniranje otiska prsta kao vid zaštite podataka. Biće to najbolji sistem zaštite za širu populaciju.

Policija otiske prstiju koristi za identifikaciju kriminalaca uspoređujući one sa mjesta zločina sa otiscima koje imaju u bazama podataka. Nedavno je počelo testiranje i bankomata koji koriste tu tehnologiju. Laptopi koji kao zaštitu imaju skener za otisak prsta već su na tržištu.

Ova tehnologija se primjenjuje i na USB flash memoriji. Na takvim uređajima za prijenos podataka, istima se može pristupiti samo nakon verifikacije otiska prsta. Vjeruje se da će ova tehnologija naići na prihvaćanje kod velikih kompanija koje se bave povjerljivim podacima, informacijama i shemama.

Danas, mnoštvo privatnih kompanija te državnih institucija koriste skenere za otisak prsta kako bi se osigurali da samo ovlašteno osoblje ima pristup povjerljivim informacijama i dijelovima zgrada se višim stepenom osiguranja. Očekuje se da će isti metod ubrzo biti široko prihvaćen i za računare i prijenosne diskove.

Uskoro će svi, od kompjuterskih giganata koji se boje industrijske špijunaže, pa do djevojaka koje ne žele da im mame čitaju dnevnike, uživati u nevjerovatno jednostavnim, a u isto vrijeme jedinstvenim šiframa prirodno ugrađenim u vrh našeg prsta.