{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otac interneta: Razmislite o sadržaju koji dijelite online

S
Sarajevo-x.com
30.3.2012. u 10:22
3
10
Otac interneta: Razmislite o sadržaju koji dijelite online
3
Otac interneta: Razmislite o sadržaju koji dijelite online
Vint Cerf
Jedan od osnivača interneta Vint Cerf je kritikovao prijedlog regulacije interneta u Evropi i nazvao to nepraktičnim i zastrašujućim.
Cerf, kojeg često zovu ocem interneta je rekao da takozvano "pravo da budeš zaboravljen online" nije moguće i ne može se postići.

"Ne možete ići u svačiju kuću i izbrisati sadržaj jer mislite da svijet treba nešto zaboraviti. Prijedlog nije praktičan", rekao je Cerf u intervjuu za portal Telegraph.

Cerf smatra da evropski regulatori moraju biti precizni u vezi s tim šta znači to da žele da neki podaci ne budu dostupni. Evropska komesarka za pitanje ljudskih prava Viviane Reding je izjavila da očekuje da se korisnicima na internetu omogući da budu u stanju upravljati sadržajima kao što su postovi ili fotografije koji se pojavljuju o njima online. Sa takvim prijedlogom, Facebook i Google bi se morali pobrinuti da, ukoliko osoba ne želi da neko ima pristup njihovom sadržaju, učine taj sadržaj nedostupnim.

"Izuzetno je teško dobiti opciju da internet "zaboravi" stvari koje želite da zaboravi, jer je veoma jednostavno preuzeti i kopirati sadržaj. Analogija je sljedeća, ako neko kaže želim izbrisati sve u vezi sa knjigom koju sam objavio, kako biste to izveli?", rekao je Cerf.

Dodao je da je veoma zabrinut što ne razumijemo evoluciju tehnologije i utjecaj na društvo. Također je dodao da bi ljudi koji se fotografišu, a zatim iste fotografije objave online, možda trebali dva puta razmisliti šta ostavljaju dostupno svima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: