Pratite koliko ste km prešli
11

Osmišljen uređaj koji javlja kada je vrijeme da zamijenite obuću

Klix.ba
Stopala tokom cijelog života podnose veliki stres. Dok napune 50 godina, većina ljudi pređe više od 120.000 kilometara. Oni koji se bave trčanjem, čak i više. Korištenje obuće pogodne za trčanje je važno za zdravlje koljena i stopala.

Preporučuje se da se obuća za trčanje mijenja nakon svakih 600 kilometara. Međutim, svi oni koji nemaju vremena da prate koliko su pretrčali mogli bi biti zainteresovani za MilestonePod. Ovaj uređaj se zakači na obuću, a korisnika upozorava kada dođe vrijeme da kupi novi par patika za trčanje.

Međutim, ovaj uređaj još nije na tržištu. Kompanija trenutno sakuplja sredstva putem online servisa Indiegogo. Za realizaciju projekta i početak proizvodnje uređaja kompanija u naredne dvije sedmice mora prikupiti nešto više od 17.000 dolara. Do sada je prikupljeno više od 40.000 dolara, prenosi Mashable.

"MilestonePod vam dozvoljava da pasivno pratite koliko kilometara ste pretrčali, kako biste vašu obuću zamijenili na vrijeme. Ne prerano, kako biste izbjegli bespotrebne troškove, i ne prekasno, kako biste izbjegli moguće povrede. Iako vaša obuća možda izgleda kao nova, materijal se zbog konstantnih udara od tlo troši i prestaje pružati podršku i zaštitu", stoji u opisu uređaja.