Tehnologija
157

Osam razloga zbog kojih će kupci poželjeti iPhone SE

Klix.ba
Kompanija Apple je u ponedjelja predstavila svoj iPhone SE, 4-inčni smartphone koji je kombinacija dizajna iPhonea 5S i specifikacija iPhonea 6S. Cilj Applea je da ovaj uređaj bude pristupačan, ali i da ponudi odlične performanse.

Ekran od četiri inča

Smartphonei s svelikim ekranima su popularni, ali mnogi ljudi imaju problema da ih nose u džepovima zbog njihove veličine. Rješenje za njih je iPhone SE sa 4-inčnim ekranom, koji je manji od 4,7-inčnog iPhonea 6S i 5,5-inčnog iPhonea 6S Plus, ali ima slične performanse. Dakle, ukoliko vam ne odgovaraju uređaji s većim ekranima, znate šta vam je činiti.

Kvalitetne fotografije

Jeftiniji smartphonei imaju lošije specifikacije, a samim tim i kamere. Međutim, iPhone SE je od iPhonea 6S posudio sjajnu kameru od 12 megapiksela, koja pravi odlične fotografije i u uvjetima lošeg osvjetljenja.

Jeftiniji je od prethodnika

Apple je konačno proizveo smartphone koji neče biti ogroman udar na novčanik. To znači da će iPhone SE biti kompanijin najjeftiniji novi smartphone ikada, a prodavat će se po cijeni od 399 dolara.

Pomoći će vam da zaspite

Smartphone koristi operativni sistem iOS 9.3. i posjeduje Night Shift mod, koji smanjuje nivo plave svjetlosti. Ova svjetlost drži mozak aktivnim čak i kada je tijelo umorno, tako da smanjenjem plave svjetlosti lakše možete zaspati.

Nije izrađen od plastike

Aooleov posljednji pokušaj da napravi "osnovni iPhone" je bio iPhone 5C, koji je imao plastučno kućište. Ipak, koštao je mnogo više nego je to prihvatljivo za plastični smartphone, a sada je i zastario. Apple je uspio iskopirati njegov dizajn, ali i održati cijenu niskom iako iPhone SE ima metalno kućište. Novi smartphone, možda nije atraktivan kao iPhone 6S, ali je svakako privlačan.

Postoje rozi i zlatni modeli

Appleov iPhone SE je odbacio jarke boje iPhonea 5C, a usvojio je četiri boje u kojima su dostupni Appleovi flagship uređaju. Radi se o sivoj, srebrenoj, rozoj i zlatnoj boji.

Podrška Apple Pay usluge

Appleov iPhone SE posjeduje NFC tehnologiju koja omogućava kreiranje kopije bankovne kartice na uređaju, a za njeno korištenje je potreban samo dodir. Čini se da su dani keša odbrojani.

Live Photos

Live Photos omogućava snimanje kratkih klipova sa obje strane fotografije te ih spaja zajedno i stvara animaciju. Ova opcija je prisutna od predstavljanja iPhonea 6S.