Tehnologija
28

Malen i brz: Prvi pogled na novi iPhone SE

Klix.ba
Magazin The Verge je nakon današnje prezentacije kompanije Apple među prvima došao do najiščekivanijeg uređaja – iPhonea SE.

U kratkom videu novi Appleov smartphone je upoređen sa iPhoneom 5 od kojeg se dizajnerski uopće ne razlikuje, ali koji po performansama primjetno odskače od svog starijeg brata.

Sličnosti sa iPhoneom 5 se zaustavljaju kod fizičkog izgleda, a već po testiranju kamere uviđa se značajna prednost. Kamera od 12 megapiksela je prema riječima Vergevog testera odlična, mada joj nedostaje opcije 3D Toucha koja egzistira na iPhoneu 6S sa kojim dijeli isti procesor. To znači da je novi i jeftiniji iPhone jednako brz kao flagship 6 i 6S.

The Verge zaključuje kako je novi iPhone odličan za korisnike kojima ne treba velik uređaj, ali koji žele iskustvo pravog i kvalitetnog Appleovog uređaja koji bi se na policama širom svijeta trebao pojaviti već u aprilu.

Specifikacije

Novi iPhone posjeduje displej od četiri inča na rezoluciji od 1136 x 640. Cijeli uređaj pokreće procesor A9 u pratnji sa 2GB RAM-a i internom memorijom od 16, odnosno 64 GB.

Stražnja kamera pravi fotografije od 12 megapiksela, dok se prednja oslanja na tehnologiju koja omogućava 1,2 megapiksela. Baterija bi trebala bez problema trajati i do 13 sati. Uređaj teži oko 113 grama, posjeduje Fingerprint senzor i koštat će 399 dolara.

Vezani članci