Za još više mogućnosti
37

Opera dodaje Googleov Gemini AI u svoj browser

D. B.
Korisnici browsera Opera već se mogu osloniti na mogućnosti velikih jezičkih modela kompanije OpenAI kad god koriste AI asistenta Aria, no sada se kompanija udružila s Googleom u cilju integracije Gemini AI modela u Ariju.

Prema tvrdnjama iz Opere, njen Composer AI engine može obraditi namjere korisnika na osnovu njihovih upita, a potom "odlučiti" koji će model koristiti za svaki određeni zadatak.

Google promoviše Gemini kao "najsposobniji model koji je ikada napravio". Pojavio se prošle godine, a od tada je kompanija najavila funkcije pokretane Geminijem u svojim proizvodima te je ugradila Gemini AI chatbot direktno u Android. Iz Opere kažu da će njihov browser zahvaljujući integraciji Geminija "moći ponuditi korisnicima najaktuelnije informacije uz visoke performanse".

Partnerstvo Opere s Googleom omogućava Ariji da ponudi nove eksperimentalne funkcije u sklopu svog AI Feature Drop programa. Korisnici koji imaju Opera One Developer verziju browsera mogu isprobati novu funkciju za generisanje fotografija pokretanu Googleovim Imagen 2 modelom potpuno besplatno. Na jednom primjeru je korisnik zatražio od Arije da "napravi fotografiju psa na odmoru na plaži dok pije piće".

Pored toga, korisnici mogu slušati kako Aria čita odgovore u konverzacijskom tonu koristeći Googleov model pretvaranja teksta u zvuk.

Ako sve prođe kako treba tokom testiranja, Opera bi mogla ponuditi nove funkcije svima, no i dalje postoji mogućnost promjena ovisno o povratnim informacijama od prvih korisnika.