{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opel razvija farove koji osvjetljavaju tamo gdje vozač gleda

Klix.ba
14.3.2015. u 18:14
121
73
Opel razvija farove koji osvjetljavaju tamo gdje vozač gleda
121
Kompanija Opel je objavila da razvija novu generaciju prilagodljivih farova koji osvjetljavaju tamo gdje vozač gleda.
Prema informacijama koje je objavio njemački proizvođač automobila, sistem koristi kameru sa infracrvenim senzorima i centralnim fotodiodama. Sistem skenira oči vozača više od 50 puta u sekundi tokom noći, a onda se te informacije koriste za određivanje gdje vozač gleda, kao i horizontalno i vertikalno podešavanje.

Naravno, inžinjeri moraju prevazići ljudsku prirodnu i nesvjesnu tendenciju da mijenjaju tačke u koje gledaju kako bi spriječili nekontrolisano usmjeravanje svjetlosti farova. Razvili su sofisticirani algoritam koji omogućava suptilnije pokrete.

Opelov direktor za tehnologiju osvjetljenja Ingolf Schneider je rekao da ovaj koncept ima veliki potencijal te da se u njega mnogo ulaže. Tehnologija je još uvijek daleko od upotrebe, no, trenutno se obavljaju finalni testovi Opelove LED matrix tehnologije, koja će omogućiti mnogo bolje osvjetljenje zahvaljujući kameri koja detektuje nadolazeća vozila. Lampice će se automatski individualno gasiti kako svjetlost ne bi zaslijepila druge vozače.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: