{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođeno predstavljanje OS-a Ice Cream Sandwich

S
10.10.2011. u 10:30
0
1
Odgođeno predstavljanje OS-a Ice Cream Sandwich
0
Odgođeno predstavljanje OS-a Ice Cream Sandwich
Kompanije Google i Samsung su odlučile odgoditi predstavljanje novog operativnog sistema Ice Cream Sandwich zbog solidarnosti prema kompaniji Apple. Američka kompanija je u žalosti zbog smrti legendarnog direktora Stevea Jobsa.
Google i Samsung su kao partneri željeli predstaviti operativni sistem Ice Cream Sandwich i mobitel Nexus Prime na događaju CTIA u San Diegu ovog četvrtka, no, to se ipak neće dogoditi. Dvije kompanije su odlučile odgoditi ovaj događaj zbog smrti Stevea Jobsa, koji je preminuo u 56. godini zbog rijetkog tipa raka gušterače.

Direktor kompanije Samsung, Choli Gee-sung, riječima hvale je govorio o osnivaču Applea.

"Steve Jobs je uveo brojne revolucionarne promjene u industriju informacijskih tehnologija. Njegov inovativni duh i izuzetna dostignuća će ostati upamćena u svijetu. Zbog njegove smrti smo odlučili da ovo nije prikladno vrijeme za predstavljanje novih proizvoda. Molimo naše klijente i medije da nam oproste ukoliko smo ih na neki način oštetili. Novi datum planiranog događaja ćemo objaviti naknadno", rekao je Gee-sung.

Vjeruje se da operativni sistem Ice Cream Sandwich predstavlja kombinaciju operativnih sistema pametnih telefona i tablet kompjutera Gingerbread i Honeycomb.

Postoje špekulacije da u inovacije spada i nova mogućnost pomoću koje se uređaj "zaključava" na osnovu prepoznavanja lica korisnika. Tu su i mnoge druge mogućnosti.

Kompanije Apple i Samsung su ljuti rivali na tržištu pametnih telefona i kompjutera.

Appleov iPhone je i dalje najpopularniji mobitel na tržištu, ali je prodaja uređaja sa operativnim sistemom Android dvostruko premašila prodaju iPhonea.

Uprkos tome Apple ostaje lider na ržištu tablet kompjutera, jer iPad čini 73 posto prodaje tablet kompjutera, dok taj procenat za tablet kompjutere sa operativnim sistemom Android iznosti samo 17 posto.

Glasnogovornik kompanije Samsung je rekao da smrt Stevea Jobsa neće imati efekta na sudske procese sa Appleom, objavio je Daily Mail.

"Jobsova smrt i sudski procesi su dvije odvojene stvari, a mi planiramo tražiti zabranu prodaje Appleovih uređaja u još nekim zemljama", izjavioje glasnogovornik.

Samsung nije jedina kompanija koja tuži Apple. Isto su činile kompanije Nokia i Microsoft.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: