Zaboravite tastaturu
0

VIDEO / Od sada koristite Google pomoću glasa

Sarajevo-x.com
Korisnici pretraživača Google će od sada moći surfati internetom koristeći se samo svojim glasom, bez potrebe tipkanja na tastaturi.

Kompanija Google je predstavila svoju novu uslugu u San Franciscu, zajedno sa drugom tehnologijom dizajniranom kako bi se ubrzalo pretraživanje interneta, posebno putem prenosnih uređaja.

Ova usluga je dostupna već neko vrijeme korisnicima mobitela, ali sada svi imaju mogućnost pretraživanja interneta glasovnim komandama i to koristeći svoje laptope ili desktop kompjutere. Za glasovne komande je potrebno koristiti mikrofon, kao i browser Google Chrome. Za sada ni jedan drugi browser osim Chromea neće podržavati ovu uslugu.

Kompanija Google je predstavila i novu mogućnost koja se naziva Instant Pages, a koja omogućava da se neke internet-stranice u browseru pojavljuju gotovo u trenutku.

Predstavljena je i mogućnost prepoznavanja fotografija koja omogućava pretraživanje interneta tako što korisnici ubacuju slike u browser.

Poboljšana je i Googleova stranica za prenosne uređaje koja bi trebala pomoći korisnicima da pronađu restorane i atrakcije u gradu u kojem se nalaze.

Iz kompanije je potvrđeno da sve veći broj korisnika koristi internet putem "pametnih" telefona. Rast je zabilježen u posljednje dvije godine. Zabilježeno je i da se internet koristi najviše noću i tokom vikenda. Tada je upotreba kućnih kompjutera znatno manja.

Od reklama je kompanija Google prošle godine zaradila 29 milijardi dolara.